HomeAchtergrondColumn | Stilte voor de storm: Jasper Philipsen rijpt in alle rust...

Column | Stilte voor de storm: Jasper Philipsen rijpt in alle rust naar zijn beste vorm

Onze redacteur laat zijn licht schijnen over de 'Vlam van Ham'. Hij gelooft in Philipsen, die zich in alle rust voorbereidt richting Tour, waar 'Jakobsen en Groenewegen tegelijk in z'n achterzakje moeten passen'. Gaat dat lukken?

Ssst… Het is stil rond Jasper Philipsen. Zijn factsheet ademt een haast sacrale leegte. Na de Ronde van Turkije midden april reed hij nog twee keer in Duitsland. Met telkens twee tot drie weken tussenpauze. De Vlam van Ham rijpt in alle rust, op weg naar zijn moment de gloire: de Tour. Een weg die loopt langs de Baloise Belgium Tour.

Philipsen is de rust zelve, wanneer hij bedachtzaam spreekt. Maar achter die kalme stem waart een vurige vlam, hongerig naar continue bevestiging. Bevestiging dat hij die ultieme stap gezet heeft naar de absolute top van het sprintersgeweld.

Hij is steengoed. Dat bewees hij in het najaar 2021, toen hij spurt na spurt won. En toch zweeft er bij wielerliefhebbers nog een waas van twijfel over hem. “Hij is nog niet dominant genoeg”, lees je. “Hij is nog niet constant genoeg”, hoor je.

Er is iets van… Daar waar topsprinters worden gemaakt – de Tour – daar werd Philipsen in 2021 gekraakt. Zes keer de zege ruiken, zes keer ontgoocheling proeven. Cavendish, Merlier en Van Aert stortten hem in immens verdriet. Zijn zure tranen op de hoge borduren van de Champs Elysées zijn nog altijd niet opgedroogd.

Hij trok dat moedig recht. In de Vuelta, tegen Jakobsen. In het Kampioenschap van Vlaanderen, tegen Groenewegen. En nog andere spurten, tegen Degenkolb, Kristoff, Dainese of Meeus. Maar… dat is de Tour niet.

De echt allergrootsten schitterden als veelvraten, ergens in juli, op Franse wegen. Cavendish, Greipel, Kittel of Ewan. Als het etiket ‘weergaloos’ op je naam plakt, na de trance van de Tour de France. Als je de onbetwistbare nummer één bent. Op het podium, maar ook in het hoofd en het hart van de mensen. Als je dominant en autoritair wint, afgewisseld met die ultieme millimeter in je voordeel. Pas dan word je een legende.

Het zit er zeker in. Op zijn 24ste moet de minzame renner genoeg ervaring, kracht en mentale rust hebben om te overheersen. Hij heeft ze al allemaal geklopt, zijn (t)opponenten van binnenkort. Weliswaar één voor één, maar hij kan ze aan. Alleen… nu moet hij ze allemaal in één keer voorblijven. Geloven dat Van Aert, Groenewegen, Jakobsen, Bennett en Ewan tegelijk in zijn achterzakjes passen.

Als dat lukt… Die schreeuw van euforie, zal te horen zijn tot achteraan het peloton.

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Column | Knoop het voor altijd in je oren: het is Strade Bianche en niet Strada Bianchi!

Helaas wordt die fout nogal eens gemaakt en dat is onze redacteur een doorn in het oog.

Team Visma | Lease a Bike start met Valter als kopman in Strade Bianche: ‘Het is een eer om kopman te zijn’

De Hongaar heeft een goede track-record in de Italiaanse semiklassieker. In 2022 werd hij...

Kopecky blikt nog eens terug op Strade Bianche vorig jaar: ‘Geen spijt hoe het is gegaan, het was een eerlijke strijd’

Het verhaal is bekend: in de finale kwamen ploeggenoten Vollering en Kopecky op kop...

🎥 Oeps, kasseistrook Parijs-Roubaix staat onder water bij verkenning Israel-Premier Tech

We maken ons op voor die andere wielerwedstrijd over ongebaande paden - te weten:...

Meer zoals dit

Oud-prof Stijn Steels doet boekje open over ‘Zwiftrenners’ Vine en Osborne: ‘Ik krijg nog nachtmerries!’

Stijn Steels stopte eind 2022 op 32-jarige leeftijd met profwielrennen. De neef van spurtbom...

Mathieu van der Poel over aanvallend koersen en wattages: ‘Het is grappig dat juist demarrages de minste pijn doen bij me’

In ons nieuwste magazine – de superdikke seizoengids met alle info over het wielerseizoen...

Cavendish vergeeft Sagan voor crash in Tour 2017: ‘We zijn heel close, hij is een legende’

De tijden dat Peter Sagan en Mark Cavendish epische sprintduels in de Tour uitvochten,...