HomeNieuwsBaloise Belgium Tour | 'Zwemmer' Quinten Hermans wint een fantastische Ardennenrit: 'Ik...

Baloise Belgium Tour | ‘Zwemmer’ Quinten Hermans wint een fantastische Ardennenrit: ‘Ik had overschot’

Wat een fe-no-me-na-le Ardennenrit in de Baloise Belgium Tour. Quinten Hermans, met overschot de beste man in koers, rondde een prachtig staaltje ploegwerk af in Durbuy. Mauro Schmid pakt de leiderstrui en heeft nauwelijks paar hondersten voorsprong op Tim Wellens.

De mannen van Intermarché hadden vandaag collectief buskruit in de benen. Op liefst 80 kilometer van de meet gooiden ze met drie man een bom in het peloton. Quinten Hermans was toen al baas boven baas. Hij mende een elitetroepje, reed later nog eens alleen weg en kon alleen maar afgeremd worden door een fout ingeschatte bocht die eindigde op een oprit.

Uiteindelijk bleven ze met zes man vooruit: Hermans, ploegmaat Rota, Lotto Soudal-heren Wellens en Campenaerts, Dries De Bondt en Mauro Schmid. Op de Muur van Durbuy trok Hermans autoritair het laken naar zich toe.

Hermans: “Het was een enorm zware rit. Stevige hellingen en heet weer. En toch voelde ik me voortdurend sterk. Eigenlijk zat ik alleen met de ritoverwinning in mijn hoofd, maar tijdens de oplopende gouden kilometer besliste ik toch om de seconden mee te pikken. Ik had overschot en ging ervoor. Ik wou niet meer meemaken wat ik al eens in de Ronde van Wallonië aan de hand had: het klassement verliezen met één seconde. Wie weet wat het nog oplevert.”

“Op de Muur van Durbuy zette ik mijn sprint in en ik merkte meteen dat ik een gat sloeg. Dit is een geweldige overwinning voor mij en het hele team. Wat hebben we hard gewerkt vandaag.” Als toetje vloog Hermans nog in het plaatselijke zwembad, op zoek naar de nodige verkoeling.

Schmid leidt

Ongelooflijk maar waar. Mauro Schmid staat aan de leiding, maar Tim Wellens bevindt zich in dezelfde seconde. Het zal de gouden kilometer zijn op weg naar Beringen die beslist over eindwinst. Een massasprint is zo goed als een zekerheid, dus moeten Wellens en Schmid nog bikkelen op 10 kilometer voor de meet.

Schmid straalde in ieder geval met de uitkomst: “Iedereen zat er door vandaag, zo zwaar. Bovendien was mijn communicatieapparatuur stuk het laatste uur en moest ik tactisch mijn plan trekken. Ik wist dat het close zou worden voor het eindklassement en dus pushte ik tot aan de meet.”

“Hermans kloppen zou niet lukken had ik me al bedacht, maar Wellens achter me houden was wel een plan. Dat het dan exact met vier seconden is, de achterstand die ik had in de ranking, is ongelooflijk.”

“We zullen het morgen slim moeten spelen. We willen de sprint winnen met Jakobsen en tegelijk mij aan de leiding houden.”

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

5 Herkenbare momenten voor koukleumen op de fiets

Iedereens interne CV is nu eenmaal anders ingesteld. Onze redacteur is een koukleum en hij heeft wat punten op een rijtje gezet die hij in die hoedanigheid ervaart. De mensen die het op de fiets snel koud hebben, zullen onderstaande zeven punten dan ook zeker herkennen...

Niki Terpstra de Tom Boonen van Nederland: ‘Ik heb conditie, maar na een uurtje racen kom ik gesloopt uit de auto’

Al blijft het waarschijnlijk niet alleen bij gravelen, want de Noord-Hollander koestert ook ambities...

Winterwonderland: Eerste beelden tonen dikke laag sneeuw op het parkoers in Val di Sole

Zondag trekt het veldritpeloton eerst nog naar Ierland, een week later is het de...

Jumbo-Visma veilt fietsen: bieden op Tourfiets Vingegaard, groene fiets Van Aert en Vos

Net als vorig jaar veilt Jumbo-Visma de fietsen waarop de renners het afgelopen seizoen...

Meer zoals dit

Niki Terpstra de Tom Boonen van Nederland: ‘Ik heb conditie, maar na een uurtje racen kom ik gesloopt uit de auto’

Al blijft het waarschijnlijk niet alleen bij gravelen, want de Noord-Hollander koestert ook ambities...

Thijs Zonneveld komt met initiatief om jeugdsport te bevorderen: ‘Sporters gaan clinics geven en daarna een deal met de klas of school aan’

Nederlanders, en de jeugd in het bijzonder, sporten steeds minder. Dat feit is Thijs...

Sinkeldam vond het moeilijk om Cees Bol af te bellen: ‘Op een gegeven moment werd het toch te heet onder mijn voeten’

Het verhaal is bekend: het B&B Hotels-KTM van manager Jérome Pineau zou een extra...