HomeAchtergrond12 Toprenners die nog geen contract voor 2023 op zak hebben

12 Toprenners die nog geen contract voor 2023 op zak hebben

Dit dozijn renners is nog op de markt. Daar zitten toch zeker een paar mooie/grote namen bij! Bij welke ploeg zie jij ze wel rijden?

Vanaf 1 augustus mogen de wielerploegen officieel bekendmaken met welke aanwinsten zij in 2023 op de proppen zullen komen. Veel toppers veranderden al van ploeg of lagen nog voor een langere periode vast, maar deze toppers zijn nog zonder contract voorlopig.

1) Mark Cavendish – vertrekt bij Quick-Step

Mark Cavendish werd twee seizoenen geleden ‘gered’ door Patrick Lefevere en beleefde een bijzondere tweede jeugd bij QuickStep. Maar met pijn in het hart moet Lefevere nu toch afscheid nemen van Cav – zijn looneisen werden hem te gortig.

The Missile from Man wil nog wel (minimaal) een jaartje door en werd al gelinkt aan EF Education-EasyPost en B&B Hotels, dat er met fietsstad Parijs een grote geldschieter bijkrijgt. In die constructie zou Cavendish ambassadeur van Paris Cycling Club worden, de marketingnaam om Parijs als fietsstad op de kaart te zetten.

2) Rigoberto Uran

De inmiddels alweer 35-jarige Rigoberto Uran zei onlangs dat wielrennen eigenlijk een heel andere sport is geworden de afgelopen jaren (en sprak daarbij z’n bewondering uit voor de nieuwe generatie met Pogacar, Van der Poel en Van Aert).

Hoewel de Colombiaan misschien niet meer op het allerallerhoogste niveau meekan, wil hij nog niet de pijp aan Maarten geven. Hij heeft nog geen nieuw contract bij EF Education-EasyPost, maar er is ook niet gecommuniceerd dat hij daar vertrekt. De ploeg van Vaughters wacht wel vaker lang met het bekendmaken van contractverlengingen.

3) Domenico Pozzovivo

De kleine Italiaan werd vorig jaar op het allerlaatste moment opgepikt door Intermarché-Wanty-Gobèrt en reed als 39-jarige veteraan een prima Giro met een achtste plaats als resultaat. Maar vooralsnog is er geen plek meer voor hem bij die ploeg.

4) Adam Yates

Bij INEOS is het met het vertrek van Richard Carapaz (EF Education-Easypost) en ook Adam Yates een beetje grote schoonmaak. De Brit wordt weer gelinkt aan een reünie met zijn broer bij BikeExchange-Jayco.

5) Esteban Chaves

De kleine Colombiaan rijdt net als Uran bij EF Education-Easypost en mag in de Vuelta bewijzen of hij het nog waard is om een nieuw contract te geven.

6) Wout Poels

Dat geldt ook voor Wout Poels, want de 34-jarige Limburger loopt uit z’n contract bij Bahrain Victorious. Vorig jaar verlengde hij er op het allerlaatste moment, nadat eerder bekend werd dat hij zou vertrekken. Wordt het weer zo’n scenario of verkast Poels ditmaal echt?

7) Zdenek Stybar

De Tsjech heeft enkele moeilijke jaren achter de rug met veel blessures, waarbij ook mentale problemen opspeelden – depressie en burn-out lagen op de loer. QuickStep geeft hem geen nieuw contract meer, maar de 36-jarige Stybar wil nog niet stoppen. Wie durft het aan? Alpecin-Deceuninck misschien?

8) Jan Bakelants

De sympathieke Belg boekte onlangs in de Ronde van Wallonië sinds lange tijd weer eens een zege en baalde er eerder van dat hij namens Intermarché-Wanty-Gobèrt niet naar de Tour mocht. Die ploeg gaf de 36-jarige Bakelants ook (nog) geen contract voor 2023.

9) Fernando Gaviria

Gaviria werd geplaagd door meerdere coronabesmettingen en kwam dit seizoen alleen tot twee ritwinsten in de Tour of Oman. Weinig voor iemand van zijn kaliber (en salaris). UAE gaat daarom niet met hem verder. Welke ploeg durft het met hem aan, want de 27-jarige Colombiaan bulkt natuurlijk wel van het talent.

10) Davide Formolo

Bij UAE lijkt er ook geen plek meer voor de 29-jarige Davide Formolo. Hij is bij die ploeg steeds meer in een knechtenrol terechtgekomen. In het verleden won hij nog een rit in de Giro, maar dat is alweer zeven jaar geleden…

11) Phil Bauhaus

Noemde zichzelf onlangs na een zege in de Ronde van Polen nog één van de beste sprinters ter wereld, maar toch lijkt er een einde te komen aan zijn tijd bij Bahrain Victorious. Met z’n 28 jaar is hij als rappe puntenpakker wellicht interessant voor ploegen die in de degradatiezone van de WorldTour koersen.

12) Ruben Guerreiro

Veel mensen hadden de 28-jarige Portugees in hun Tourpooltje gespeeld, maar hij viel ziek uit in de La Grande Boucle. Dat hij in zoveel teams terechtkwam had hij onder andere te danken aan z’n indrukwekkende zege in de Mont ventoux Dénivelé Challenge. Misschien heeft EF Education-EasyPost stiekem al met ‘m verlengd, maar misschien is hij ook wel op de markt…

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Wout van Aert: ‘Ik zou later in mijn carrière bij Tudor of Uno-X willen rijden’

De Vlaamse krant Het Nieuwsblad heeft Wout van Aert een hoop ongewone vragen voorgeschoteld,...

Vingegaard wint eerste bergrit in O Gran Camiño in barslecht weer, Bernal verrast met tweede plek

Jonas Vingegaard heeft de tweede etappe van de Spaanse rittenkoers O Gran Camiño op...

Jasper Philipsen keert terug in Ronde en debuteert in Amstel: ‘Sterkste wapen blijft sprint, maar wil stappen zetten in klassiekers’

Afgelopen seizoen won hij op indrukwekkende wijze de Brugge-De Panne Classic in dramatische weersomstandigheden,...

🎥 Thomas De Gendt valt en krijgt nieuw wiel en medische zorgen… van Soudal Quick-Step!

De mecaniciens van Soudal Quick-Step hebben zich tijdens de vijfde etappe in de UAE...

Meer zoals dit

Wout van Aert: ‘Ik zou later in mijn carrière bij Tudor of Uno-X willen rijden’

De Vlaamse krant Het Nieuwsblad heeft Wout van Aert een hoop ongewone vragen voorgeschoteld,...

🎥 Thomas De Gendt valt en krijgt nieuw wiel en medische zorgen… van Soudal Quick-Step!

De mecaniciens van Soudal Quick-Step hebben zich tijdens de vijfde etappe in de UAE...

Greg Van Avermaet: ‘Voor mij staan Van der Poel en Van Aert nog altijd op gelijke hoogte’

Wout van Aert koerst ook dit seizoen voor Visma - Lease a Bike en...