Dit is de reden waarom Kristen Faulkner een verboden glucosemeter droeg tijdens Strade Bianche

Kristen Faulkner haar derde plek werd geschrapt in de uitslag van Strade Bianche. Regels zijn regels, maar haar verhaal is wel plausibel.

UAE Tour Women 2023 stage-1

Kristen Faulkner reed een ijzersterke Strade Bianche en werd uiteindelijk derde in Siena. Een wat rare manoeuvre richting Demi Vollering vond de UCI prima, maar een glucosemetertje op haar arm leverde haar alsnog diskwalificatie op anderhalve week na de finish.

In dit artikel leggen we je uit wat zo'n glucosemeter is en waarom de UCI in al z'n wijsheid besloot het apparaatje te verbieden. Van dat verbod waren Faulkner en haar ploeg Jayco-AlUla ook wel op de hoogte, maar toch zat het metertje dat je als een pleister op je bovenarm plakt op haar lijf.

Daarvoor gaf ze een wat ons betreft vrij plausibele verklaring: de 30-jarige Amerikaanse werd pas op het allerlaatste moment opgeroepen voor de Strade Bianche. Ze had eigenlijk een trainingsstage ingelast en daar mag je wel gebruik maken van een glucosemetertje.

Je kunt het metertje 14 dagen op je lichaam laten zitten. Voor die trainingsstage was het apparaatje net op de arm van Faulkner geplaatst. Ze is hem simpelweg vergeten te verwijderen. Stom, maar op de koers had het geen invloed. Ze leverde bewijs dat de glucosemeter tijdens de wedstrijd geen data verzond naar haar fietscomputer of een ander apparaat - naar de ploegleidersauto's is dat zelfs technisch onmogelijk.

Achtergrond
  • Photo: Luca Bettini/SCA/Cor Vos © 2023