De Eregalerij der Gepensioneerden: na 2023 is dit imposante lijstje renners geen coureur meer

Het wegseizoen zit er zo goed als op en we nemen afscheid van een aantal mooie coureurs. Als eresaluut zetten we ze op een rijtje!

Volta Limburg Classic 2023

Na 2023 hangen weer een hoop profwielrenners de fiets aan de haak (al zullen ze vast nog actief blijven op twee wielen, de een wat meer dan de ander). Wij zetten de belangrijkste stoppers op een rijtje en geven ze de eer die ze verdienen in deze Eregalerij der Gepensioneerden.

1) Jos van Emden

Na maar liefst 17 seizoenen bij Jumbo-Visma en diens voorgangers (waarvan drie jaar bij Rabobank Development) vindt Jos van Emden het welletjes. De goedlachse Zuid-Hollander stopt op 38-jarige leeftijd en nam afgelopen zondag in Parijs-Tours afscheid.

Van Emden werd drie keer Nederlands kampioen tijdrijden (waaronder dit seizoen) en zijn grootste zege is natuurlijk de slottijdrit van de Giro in 2017; een Nederlands feestje, want z'n maat Tom Dumoulin greep daar de eindzege. Van Emden wordt in 2024 ploegleider van de vrouwenploeg van Jumbo-Visma en zal waarschijnlijk ook wel wat tijd vrijmaken om lekker vogels te gaan kijken in de natuur.

2) Annemiek van Vleuten

Met Annemiek van Vleuten stopt een van Neerlands beste wielrensters ooit. Ze won... wat won ze niet! 2022 was misschien wel haar beste jaar met eindzeges in Vuelta, Giro en Tour en daarbovenop ook nog eens een verrassende wereldtitel op de weg. Ze nam onlangs afscheid in de Simac Ladies Tour.

3) Greg Van Avermaet

Net als Jos van Emden nam Greg Van Avermaet afgelopen zondag afscheid in Parijs-Tours. De Belg pakte in 2017 zijn monument (Parijs-Roubaix) en werd bovendien een jaar eerder olympisch kampioen op de weg in Rio de Janeiro.

4) Thibaut Pinot

Thibaut Pinot kan in 2024 fulltime voor al zijn dieren gaan zorgen die hij houdt op een afgelegen boerderij in de Vogezen. De 'pas' 33-jarige Fransman reed afgelopen zaterdag zijn laatste koers in de Ronde van Lombardije. Hij werd daar door zijn fanclub, het Collectif Ultras Pinot, getrakteerd op een prachtig afscheid in de Curva Pinot.

5) Rohan Dennis

Net als Pinot is Rohan Dennis 'pas' 33, maar de grillige Aussie vindt het mooi geweest. En mooi was het, met twee wereldtitels tijdrijden en ritzeges in de drie grote rondes. Bovendien was Dennis soms een begenadigd klimknecht. In de Giro van 2020 reed hij een ijzersterke etappe over de Stelvio, waarin hij de basis legde voor de eindzege van Tao Geoghegan Hart - helaas ten koste van Wilco Kelderman.

6) Daryl Impey

Daryl Impey heeft in z'n laatste drie koersen drie DNF's achter z'n naam staan, maar dat is absoluut niet representatief voor de loopbaan van de 38-jarige Zuid-Afrikaan, want hij won etappes in de Tour de France, Ronde van Zwisterland, Dauphiné, Ronde van Catalonië en Tour Down Under.

7) Dries Devenyns

Dries Devenyns werd afgelopen juli 40 en dus is het mooi geweest voor de voorbeeldige knecht. Hij reed het grootste deel van zijn carrière in dienst van de ploeg van Patrick Lefevere, meestal in dienst voor de grote kopmannen. Maar hij pakte zelf toch ook een paar mooie zeges mee: ritzege plus eindklassement in de Baloise Belgium Tour en de Cadel Evans Road Race, bijvoorbeeld.

8) Shane Archbold

Shane Archbold was een prima renner die vooral sprints aantrok, de laatste twee seizoenen in dienst van BORA, maar we nemen hem vooral in dit lijstje op vanwege zijn haardracht. Met zijn klassieke mullet was de 34-jarige Nieuw-Zeelander een opvallende verschijning in het peloton.

Archbold en z'n schitterende mullet. | Photo: Dion Kerckhoffs/Cor Vos © 2023

9) Luis Leon Sanchez

Luis Leon Sanchez was jarenlang een ijzersterk renner die een indrukwekkend palmares kan overleggen. Zo won hij in zijn bijna twintigjarige loopbaan twee keer de Clasica San Sebastian, vier Touretappes, het algemeen klassement in Parijs-Nice en nog veel meer.

Wat helaas ook niet onbenoemd mag blijven: Leon Sanchez werd genoemd in de zaak Fuentes, er waren genoeg bewijzen tegen hem, maar hij werd nooit bestraft.

Het artikel gaat verder onder de advertentie 

10) Chad Haga

Deze 35-jarige sympathieke Amerikaan reed jarenlang voor Team DSM en diens voorgangers. Hij was er al bij in 2014 en nam in 2021 afscheid van de ploeg - de laatste jaren reed hij voor Human Powered Health Care. Haga was een belangrijke knecht in de Giro die Tom Dumoulin won. In 2019 won hij zelf de slottijdrit in de Giro.

11) Tony Gallopin

De 35-jarige Fransman was een uitstekende renner met onder andere een overwinning in de Clasica San Sebastian en ritzeges in Tour en Vuelta, maar kwam ook in de roddelpers terecht: hij had eerst een relatie met Marion Rousse, de huidige vrouw van Julian Alaphilippe. In de Franse pers zorgde dit voor aardig wat opschudding, omdat het allemaal vlak na elkaar gebeurde.

12) Peter Sagan

Peter Sagan stopt op de weg. Zijn palmares is zo groot dat we er een heel artikel een hebben gewijd. Maar de carrière van de Slowaak zit er nog niet helemaal op, want hij heeft offroad nog ambities. Zo wil hij er volgend jaar op de MTB bij zijn op de Olympische Spelen in Parijs.

En naast deze renners nemen we ook nog afscheid van Nacer Bouhanni, Charlie Querterman Kristoff Halvorsen, Imanol Ervitie, Daniel Navarro, Mathieu Ladagnous, Mikaël Cherel, Maxime Bouet, Kristijan Koren, José Herrada, Michael Schär, Maciej Bodanr en niet te vergeten Bas Tietema.

Achtergrond
  • Photo: Davy Rietbergen/Cor Vos © 2023