📺 De Ronde van Romandië: waar op tv en wie doen er mee?

Vandaag begint in Zwitserland de Ronde van Romandië. Tot en met zondag elke dag op tv te volgen. Wij vertellen je alles over de koers!

thymen arensman met oortje in

Voor veel renner is de Ronde van Romandië de laatste voorbereidingskoers op de Giro die 4 mei van start gaat, maar er zijn ook renners aanwezig die er echt een doel van maken. De koers voert door het Franstalige gedeelte van Zwitserland. Vorig jaar won Adam Yates; in 2007 was Thomas Dekker de laatste Nederlandse winnaar. Komt daar verandering in?

Deelnemers

Dat zou zomaar kunnen, want Thymen Arensman staat aan het vertrek om de laatste hand te leggen aan zijn Giro-voorbereiding en op papier is hij een van de betere klassementsrenners. Maar alleen al bij zijn eigen ploeg INEOS staan er ook nog andere sterke renners aan de start: Egan Bernal en Carlos Rodriguez.

Dit sterke trio krijgt concurrentie van onder andere titelverdediger Adam Yates en diens ploeggenoot Juan Ayuso. Ook BORA-hansgrohe komt met twee sterke klassementstroeven op de proppen: Aleksandr Vlasov en Jai Hindley. Lidl-Trek begint tevens met een sterk duo: Tao Geoghegan Hart en Giulio Ciccone.

Die drie sterke blokken moeten rekening houden met renners van ploegen die 'maar' met één kopman starten: Richard Carapaz, David Gaudu, Damiano Caruso Guillaume Martin en Simon Yates.

Bij Visma | Lease a Bike is het letten op Koen Bouwman, die na het afzeggen van Wilco Kelderman ook de Giro zal rijden. Robert Gesink, Bart Lemmen en Tim van Dijke houden de Nederlandse eer binnen de ploeg ook hoog.

Andere opvallende namen voor etappes die van minder belang zijn voor het algemeen klassement - echte pure massasprintritten zijn er niet in Zwisterland: Julian Alaphilippe, Thibau Nys, Milan Menten en Ethan Hayter.

TV

De Ronde van Romandië is iedere dag te volgen op het hoofdkanaal van Eurosport (en uiteraard ook via de digitale kanalen van Discovery+). Dinsdag tot en met vrijdag schakel je om 15.30 uur in en rond de klok van 17.30 uur finishen de renners.

In het weekend zijn er wat andere tv-tijden. Zoals bij wel meer koersen - er is dan concurrentie van andere sport - moeten de renners dan wat vroeger aan de bak. De uitzendingen op Eurosport 1 zijn dan van 14.00 uur tot 16.00 uur.

Etappes

Zoals je eerder al las: geen echte massasprints in Zwisterland. De tijdrijders komen wel aan hun trekken. Vandaag beginnen we met een wel heel korte proloog van slechts 2,2 kilometer en vrijdag staat er een langere rit tegen de klok op het programma: 15,5 kilometer.

Op donderdag en zaterdag staat er echte bergetappes op het programma met finishes bergop, maar het gaat niet heel erg de hoogte in. De klimmen gaan niet hoger dan zo'n 1400 meter. Woensdag en vrijdag gaat het over glooiende wegen met enkele puistjes erin.