Van Evenepoel tot Froome: 5 dingen om op te letten tijdens de Dauphiné

De Giro d'Italia zit erop. Over een maand begint de Tour de France, maar de eerstvolgende WorldTour-race is de Dauphiné. 5 dingen om op te letten tijdens de voorbereidingskoers die komend weekend begint. 

Evenepoel

1) Evenepoel versus Roglic

Ze zijn de twee grote uitdagers van Tadej Pogacar en (als hij meedoet) Jonas Vingegaard in de Tour de France: Remco Evenepoel en Primoz Roglic. Bij afwezigheid van de twee topfavorieten zijn zij dan ook de grootste kanshebbers op eindwinst in de Dauphiné.

Er is een maar: beiden keren terug in competitie na de zware valpartij in de Ronde van Baskenland. Roglic kwam er redelijk vanaf, terwijl Evenepoel zijn sleutelbeen en schouderblad brak. De grote vraag is dan ook: hoe staan zij ervoor richting de Tour de France?

2) Klimvermogen

Letten op het klimvermogen van de renners klinkt als een dooddoener. Het is tenslotte logisch, omdat de Dauphiné een blauwdruk is voor de Tour de France. Alleen als het klimvermogen nog niet op punt is, zal dat deze Dauphiné extra aan de oppervlakte komen. Achtereenvolgens liggen er per etappe liefst 1939, 2688, 2831, 427 (individuele tijdrit van 34 kilometer), 2640, 3442, 4658, 3856 hoogtemeters.

3) Chris Froome

Je zou het haast vergeten, maar Chris Froome heeft evenveel eindzeges in de Tour de France als Pogacar en Vingegaard bij elkaar. Een vijfde eindoverwinning is waar hij lang naar heeft gestreefd, maar sinds zijn valpartij in 2019 tijdens de verkenning van de Dauphiné-tijdrit is hij nooit meer de oude geweest. Ook dit jaar heeft hij nog geen moment indruk weten te maken. Mede door een breukje in zijn hand.

Hij reed de Ronde van Rwanda en Tirreno-Adriatico, maar daar is het bij gebleven. Voorlopig staat hij op de startlijst van de Dauphiné. Hij zal er goed moeten zijn, want anders kan hij een plekje in de Tourselectie van Israel-Premier Tech wel vergeten.

4) Breedte UAE Team Emirates

Tadej Pogacar is er na zijn Giro-zege niet bij, terwijl ook João Almeida en Adam Yates nog niet op de startlijst staan, maar de renners van UAE Team Emirates die naar de Dauphiné gaan, komen verder redelijk overeen met de Tourselectie. Interessant is het dan ook om te zien hoe zij zich verhouden ten opzichte van een Evenepoel en Roglic. Op papier heeft UAE Team Emirates een geweldige ploeg, maar gaat het in de praktijk ook werken?

5) Steven Kruijswijk

Dan is er nog Steven Kruijswijk. Zijn tijd van het jaar is aangebroken. In het voorjaar heeft de Brabander vaak enige moeite om zijn topniveau te halen. Ook dit jaar kende hij nog geen uitschieters. De laatste twee seizoenen was hij in de Dauphiné echter weer op zijn hoogste niveau. In 2022 kon hij dat ook laten zien, maar vorig jaar viel hij op dag twee uit en zag hij de Tour de France in rook opgaan. Hoog tijd voor revanche.