Stoelendans in het vrouwenwielrennen, de geruchten op een rijtje: 'Willen komende vijf jaar de drie grote rondes en alle Monumenten winnen'

In het vrouwenwielrennen gaan een hoop rensters van ploeg veranderen. SD Worx zal met een heel ander team rijden in 2025; de toppers zijn op drift! 

cecilie uttrup-ludwig

Bij de mannen begint de transferperiode in het wielrennen steeds meer op die van het voetbalwereldje te lijken. Langdurige contracten en transfersommen horen er, zeker bij de toppers, tegenwoordig helaas bij. In het vrouwenwielrennen is dat (nog) niet het geval, maar er zijn wel een hoop toppers die einde contract zijn en van ploeg gaan veranderen.

Demi Vollering

De belangrijkste renster die gaat verkassen is natuurlijk Demi Vollering. Zij verlengt niet bij SD Worx-Protime. Die ploeg probeerde daarvoor - een beetje flauw - de 'schuld' volledig bij de Nederlandse te leggen. Ze zeiden een fantastisch aanbod gedaan te hebben.

De realiteit is dat Vollering misschien wel niet helemaal gedijt in een ploeg met zoveel kopvrouwen. Ze zou een aanbod hebben gehad van een miljoen per jaar om te gaan fietsen bij het vrouwenteam van UAE Team Emirates (UAE Team ADQ), maar lijkt naar het Franse FDJ-SUEZ te gaan.

Die ploeg raakt waarschijnlijk de Deense publieklieveling Cecilie Uttrup-Ludwig kwijt, maar investeert flink. Er rijden met Loes Adegeest, Amber Kraak, Nina Buijsman en Lauren Molengraaf al vier Nederlandse rensters (met name die eerste twee zijn op dit moment al heel goed). Met Evita Muzic is er een sterke Française aan boord en ook Juliette Labous (Team dsm-firmenich PostNL, vorig jaar tweede in de Giro Donne) zou de gelederen komen versterken.

Ambitie bij FDJ-SUEZ

Stephen Delcourt, CEO van het team, is bij de Franse sportkrant L'Equipe dan ook zeer ambitieus, hoewel hij nog geen namen wil (mag) bevestigen.

"Wij willen in de komende vijf jaar de drie grote rondes en alle Monumenten winnen. Dus elke grote renster met gelijkaardige ambities past bij ons. Wie wil niet de winnares van de Tour de France in zijn ploeg?"

SD Worx

Vollering vertrekt dus bij SD Worx-Protime, waar Cecilie Utrup-Ludwig dan weer als versterking wordt genoemd. Vollering is zeker niet de enige vertrekster. De ploeg verlengde al wel met Lotte Kopecky en Lorena Wiebes, maar heeft naast die twee toppers officieel nog maar twee andere rensters onder contract voor 2025.

Bij Erwin Janssen, de CEO van het team, is er geen paniek. "Wij streven naar een kern van zestien rensters: een aantal van mijn meiden heeft al wel verlengd - de communicatie volgt - en er zijn nog een aantal plekken in te vullen." Een van die plekken die nog moet worden ingevuld, lijkt voor de Poolse topper Kasia Niewiadoma, want ook zij wordt nadrukkelijk gelinkt aan SD Worx.

Marlen Reusser hoort zeker niet bij een van Janssens meiden die al heeft verlengd. De Zwitserse zou haar heil in Spanje gaan zoeken bij Movistar.

Elisa Longo Borghini en Lidl-Trek

En dan is er ook nog het team dat SD Worx dit seizoen het vuur na aan de schenen legt: Lidl-Trek. Zij hebben met Shirin van Anrooij en Gaia Realini goud in handen voor de toekomst - beide rensters liggen lang vast, respectievelijk tot en met 2026 en 2027.

Maar de kopvrouw van nu vertrekt. Elisa Longo Borghini zoekt andere oorden op en zou wel zijn ingegaan op een aanbod van UAE Team ADQ, al zal zij er vermoedelijk geen miljoen opstrijken.

Lidl-Trek zou komend seizoen wel over de diensten van Riejanne Markus kunnen beschikken, die einde contract is bij Team Visma | Lease a Bike. Bij de Nederlandse ploeg liggen Marianne Vos en Fem van Empel nog wel voor langere tijd vast.