Concurrentie voor Pogacar? Mevrouw Oortwijn (89) wint Tour de Veenkade in revalidatiecentrum door 212 kilometer te fietsen

Tadej Pogacar vermorzelt de concurrentie in de Tour de France, maar het is maar goed voor hem dat mevrouw Oortwijn uit Veendam niet in Frankrijk is! 

mevrouw oortwijn wint het geel

Alleen als er een asteroïde precies op z'n hoofd valt, kan de eindzege in de Tour de France Tadej Pogacar nog ontgaan - en zelfs dan zal hij waarschijnlijk weer opstaan en doorfietsen. De Sloveen was oppermachtig de afgelopen drie weken op de fiets door Frankrijk (en Italië).

Tour de Veenkade: degene met meeste kilometers wint

Maar wat als de concurrentie in plaats van Jonas Vingegaard en Remco Evenepoel had bestaan uit mevrouw Oortwijn uit Veendam. De 89-jarige klasbak won namelijk de afgelopen periode haar eigen Tour: de Tour de Veenkade, een wedstrijd georganiseerd door woonzorg- en revalidatiecentrum De Veenkade in het Oost-Groningse Veendam. Het evenement werd al voor de derde keer gehouden.

Iedere bewoner van het centrum kan meedoen en degene die aan het eind van de drie weken de meeste kilometers heeft afgelegd, krijgt net als in de Tour de France een gele trui - ziet foto, van iets bescheidener formaat, maar de prestatie des te groter!

Mevrouw Oortwijn had nog wel meer kunnen fietsen

Dit jaar ging de zege dus naar mevrouw Oortwijn. Zij legde op de speciale 'rolstoelfiets' die in het huis staat de meeste kilometrs af op een concept dat een beetje doet denken aan Zwift; tijdens het fietsen zien de deelnemers namelijk beelden van buiten op straat.

Mevrouw Oortwijn was de meest fanatieke en legde maar liefst 212 kilometer af gedurende drie weken. "Ik moest haar soms zelfs een beetje afremmen", zegt activiteitenbegeleider Petra Bouman van het woonzorg- en revalidatiecentrum. Oortwijn was na haar grootse zege nog niet moe. "Ik vind het mooi. Ik kan nog wel meer fietsen". Welk natourcriterium hapt toe en nodig mevrouw Oortwijn uit?

Aanhaken bij populair sportfestijn

Alle gekheid op een stokje... Het is natuurlijk een prachtig initiatief. Bouman legt uit waarom ze het doen. "Bewegen is heel erg belangrijk. En het is leuk om bij een populair sportfestijn aan te haken. Niet iedereen kan lange afstanden afleggen, maar we kijken vooral naar wat iemand wel kan. Daarnaast was het erg gezellig", zei Bouman tegen Dagblad van het Noorden.

"Als ik 's ochtends op de afdeling kwam, was er altijd al wel iemand aan het fietsen", zegt ze ook nog in een mooi en vertederend filmpje op de site van RTV Noord over het evenement. Na de Giro, Tour en Vuelta durven wij de Tour de Veenkade wel uit te roepen tot de vierde grote ronde!

Pelotonpraat
  • Screenshot RTV Noord