Olympische Spelen | Onze favorieten voor de wegrit in Parijs

We verwachten een spektaculaire wegrit op de Olympische Spelen met Mathieu van der Poel als grote favoriet. 

Olympische favorieten Parijs Van der Poel

Zaterdag is het eindelijk zover: de Olympische wegrit bij de mannen! Het parkoers dat de renners afleggen is maar liefst 275 kilometer lang. Dat terwijl landenploegen uit maximaal vier renners bestaan en het finalerondje zeer hectisch en explosief is. Voer voor de klassiekerspecialisten dus.

Topfavoriet

Het parkoers - en dan vooral de hectische finalelus in Parijs - lijkt erg op dat van het WK in Glasgow van vorig jaar. Daar was Mathieu van der Poel heer en meester. Daarom lijkt hij in de Franse hoofdstad opnieuw de te kloppen man en is hij onze topfavoriet voor de Olympische titel.

Ook de kleinere ploegen zij in het voordeel van de huidige wereldkampioen. Hoe eerder de koers openbreekt, hoe kansrijker hij is, zo bewees hij op het WK en met zijn solo's in de E3, de Ronde en Roubaix dit jaar. Het enige dat in het nadeel van Van der Poel spreekt, is dat hij de topfavoriet is. Alle ogen zijn dus op hem gericht en samen met Nederlanders Dylan van Baarle en Daan Hoole zal hij de koers moeten dragen.

Belgisch duo

Vooral het Belgische duo Wout van Aert en Remco Evenepoel kan het Van der Poel lastig gaan maken in Parijs. Daar waar Van Aert in principe lang met zijn rivaal moet kunnen wedijveren op dit parkoers, is Evenepoel levensgevaarlijk als bliksemleider. Door tactisch samen te werken kunnen zij de Nederlander in het defensief drukken.

Wanneer Evenepoel eenmaal een gat heeft voorafgaand aan de finale, dan is hij gevolgen. Eenmaal in de finaleronde is Wout van Aert dan weer meer in voordeel. Het vele 'draaien en keren' ligt hem als veldrijder als gegoten, terwijl Evenepoel zich er een stuk minder prettig bij voelt. De twee kunnen rekenen op steun van Jasper Stuyven en Tiesj Benoot.

Schaduwfavorieten

Naast de favorieten uit de lage landen staan er nog tal van kansrijke renners aan het vertrek. We kijken vooral naar de uitblinkers in het klassieke werk. Neem Julian Alaphilippe, die dit seizoen grote stappen maakt op de terugweg naar de wereldtop. Beloont hij zijn goede werk met een Olympische medaille?

Natuurlijk kijken we ook naar Tom Pidcock, die al op spectaculaire wijze goud won bij het mountainbiken. Met zijn stuurmanskunsten en explosieve vermogen moet hij in de wegrit ook meedoen voor de hoofdprijzen. Dat geldt ook voor Ben Healy, die in de Tour nog maar eens een streep zette onder zijn potentieel.

Ook de Italiaanse klassiekerspecialist Alberto Bettiol behoort volgens ons tot de schaduwfavorieten, net als Matej Mohoric. De Sloveen reed een weinig overtuigende Tour, maar wel een sterk voorjaar. Bovendien is hij - bij afwezigheid van Pogacar - de grote kopman van zijn land. Daar móét hij wel gebruik van maken.

Verder zijn we erg benieuwd naar de vorm van Mads Pedersen. In principe hoort de nummer vier van het WK van vorig jaar op een parkoers als dit altijd bij de topfavorieten. Echter, Pedersen ging knalhard onderuit in de Tour waarna hij moest opgeven met een breukje in het schouderblad. Het is dus nog maar de vraag in welke vorm hij aan de start staat in Parijs...

Wie sowieso wél in topvorm aan de start staat is Marc Hirschi. De Zwitser is op de weg terug na een paar kwakkeljaren en reed vorige week ijzersterk in de rondte in Ronde van Tsjechië, die hij won. De winnaar van een Touretappe en de Waalse Pijl in 2020 is onze darkhorse voor Olympisch goud!

Onze sterren

Overige kanshebbers

Naast bovengenoemde coureurs zijn er nog veel meer kansrijke renners op te merken. Neem Michael Matthews, die altijd goed is op kampioenschappen, of de veelzijdige Spanjaard Oier Lazkano. Samen met Stefan Küng, Maximilian Schachmann, Mattias Skjelmose en Matteo Jorgenson geven wij hen nèt geen sterretje, maar zij kunnen zomaar een medaille winnen. Dat geldt overigens ook voor Jonathan Narvaez, die de enige Ecuadoriaanse deelnemer is. Dit betekent dat huidig Olympisch kampioen Richard Carapaz er niet bij is in Parijs.