Mannen teamsprint 'mijlenver' voor op concurrentie, maar rekenen zich nog niet rijk: 'Je zag een fout van Australië bij de start'  

Harrie Lavreysen, Roy van den Berg en Jeffrey Hoogland liggen op koers voor hun zoveelste goud op de teamsprint. Ze reden al bijna een wereldrecord. Maar toch..

jeffrey hoogland, roy van den berg, harrie lavreysen

Ze zijn zelfverzekerd, maar zeker niet arrogant. Dat blijkt uit de woorden na het eerste optreden van de Nederlandse mannen van de teamsprint op de Olympische Spelen in Parijs. Harrie Lavreysen, Roy van den Berg en Jeffrey Hoogland focussen zich uiteraard op zichzelf, maar kijken ook met een schuin oog naar de concurrentie.

Nederlandse teamsprint weer helemaal terug, 'gapend gat' met concurrentie

Ze kwamen gisteren in actie in de kwalificatierondes van het onderdeel dat het Nederlandse trio al jaren domineert. Een korte samenvatting van het palmares: vijf wereldtitels in de laatste zes jaar en natuurlijk het olympisch goud in Tokio drie jaar geleden. Vijf wereldtitels in de laatste zes jaar? Ja, je leest het goed. Het onklopbare trio werd op het WK van 2022, in Parijs nota bene, geklopt door Australië, dat de afgelopen jaren voorzichtig bressen probeerde te slaan in de Nederlandse suprematie.

Dat lukte dus in 2022, maar een jaar later herstelden Lavreysen, Van den Berg en Hoogland de orde weer. Ook tijdens de Spelen lijkt het daar voorlopig op. Gisteren in de kwalificaties waren ze heer en meester. Ze plaatsten zich als eerste voor de halve finales met een tijd die maar 54 duizendsten boven hun eigen wereldrecord van het WK in Berlijn (2020) lag.

Bovendien zagen ze dat Australië wat tegenviel en zelfs achter Groot-Brittannië eindigde. Australië en Groot-Brittannië deden dat respectievelijk op acht tienden en zes tienden van Nederland. Dat lijkt weinig, maar in de teamsprint is dat een gapend gat. Alsof Dylan Groenewegen met twee fietslengtes een massasprint wint.

Wereldrecord zit erin

Toch rekenen ze zich nog niet rijk. Lavreysen wijst er bij de NOS op dat Australië allesbehalve een vlekkeloze race kende. "Je bij Australië een fout bij de start met Glaetzer die iets loste aan het begin. De Britten verrasten me echt en rijden de tweede en derde ronde enorm hard. Ik verwacht met Australië ook wel echt een grote concurrent. Ik denk dat we morgen een wereldrecord moeten rijden om te winnen" analyseert hij.

Het kan ook denkt Lavreysen, want er is ruimte voor verbetering. "Ik had een gaatje op Roy voor ik mijn eigen ronde inging. Ook kunnen de lijnen nog wel iets mooier."

Ook Roy van den Berg geeft bij de Nederlandse zender aan dat er nog wel wat schoonheidsfoutjes in zaten. "Technisch moet het beter en wat meer uit de ontspanning. We moeten gefocust blijven en scherp zijn."

Nederland neemt het om 19.00 uur eerst op tegen Canada en als alles goed verloopt staan ze dan om 20.10 uur in de finale tegen Australië of Groot-Brittannië.