Toptalent Widar verloor eens 1,5 minuut in geneutraliseerde afdaling: 'Fysiek de kwaliteiten voor de top, maar aan dat soort zaken moet hij werken'

Jarno Widar is de next big thing in het Belgische wielrennen. Hij hoopt op termijn mee te kunnen gaan spelen om de eindwinst in grote rondes. 

Widar

Widar, die afgelopen seizoen uitkwam voor de opleidingsploeg van Lotto-Dstny maar gewild wordt door vele ploegen in het peloton, won in zijn eerste jaar als belofte onder meer de Giro d'Italia U23. Vooral de manier waarop sprak tot de verbeelding, want Widar versmachtte de tegenstand bij tijd en wijle.

Hij werd dinsdag beloond met de Kristallen Fiets voor beste belofte van het jaar. Yannick Prévost behartigt de belangen van het toptalent en vertelde over hem tegen Het Laatste Nieuws. "Zijn poweroutput is heel goed. Je moet altijd met een bepaalde voorzichtigheid spreken, want de weg is nog lang, maar zijn cijfers zijn heel goed. We hebben zonder twijfel te maken met een fysiek toptalent."

Dat is ook wat juniorenbondscoach Serge Pauwels onlangs vertelde tegen Wieler Revue. Fysiek heeft Widar alles, maar de ex-prof vertelde ook dat hij zijn hoofd nog weleens wil laten hangen als het niet loopt. Zo zijn er nog andere punten waar Widar aan moet werken, beaamt Prévost.

Zo verloor Widar in een afdaling in een Italiaanse koers eens anderhalve minuut, terwijl de afdaling geneutraliseerd was... De techniek op de fiets, waaiers en positioneren zijn zaken waarin hij zich moet verbeteren. "Aan al die dingen kan Jarno nog winnen. Op zijn leeftijd is het heel normaal dat er nog zaken moeten evolueren."

"Ik denk dat het een goed idee is als Jarno komend seizoen een paar keer uit zijn comfortzone wordt gehaald. Misschien moet hij een paar koersen rijden die hem minder goed liggen, maar die heel leerrijk kunnen zijn. Ik zeg maar iets: wat tegen de wind in koersen in de Ster van Bessèges."

Instrieke kwaliteiten

Volgend jaar blijft Widar dan ook nog belofte. "De bedoeling is wel om hem tussendoor al te laten proeven van een aantal profwedstrijden, maar nog niet op WorldTour-niveau. De komende twee, drie jaar moet hij zich concentreren op rittenkoersen van een week. Intrinsiek heeft hij de kwaliteiten voor de top, en hij droomt ervan om grote rondes te winnen, maar wordt hij een nieuwe Vingegaard of Pogacar? Dat kan niemand voorspellen."

Volgend jaar worden het WK in Rwanda en de Tour de l'Avenir zijn grote doelen. Dit jaar kwam hij in de Franse ronde, de Tour de France voor beloften, te kort. In het slotweekend zakte hij er volledig doorheen.

"Omdat die koers een hoofddoel was, heeft hij het wat in zijn hoofd gestoken dat hij daar gefaald heeft, maar dat is niet zo. Zijn seizoen was al geslaagd. De Tour de l'Avenir doet op geen enkele manier afbreuk aan een fantastisch jaar."

Nieuws
  • Cor Vos