Voorbeschouwing: WK tijdrit Elite mannen | 31 kilometer

Alles wat u moet weten over het aanstaande WK tijdrijden!

Voorbeschouwing: WK tijdrit Elite mannen | 31 kilometer

Na de jongeren en de vrouwen is het vandaag aan de elite mannen om zich te roeren in de strijd om de felbegeerde regenboogtrui. Met een uniek tijdritparkoers, een adembenemend decor én een Nederlandse topfavoriet lijken we alvast verzekerd van een boeiende namiddag. Wieler Revue blikt vooruit!

Historie

De tijdrit kent net als bij de vrouwen nog een vrij jonge geschiedenis. Pas in 1994 werd deze discipline voor het eerst geïntroduceerd op een wereldkampioenschap. De Brit Chris Boardman had de eer om zich de allereerste wereldkampioen tijdrijden ooit te noemen. In 2001 was de veelbesproken Jan Ullrich de eerste renner die een record vestigde door zich te verzekeren van een tweede wereldtitel. Een record dat snel gebroken werd door Michael Rogers. De Australiër was de eerste die zich écht ging toeleggen op het WK tijdrijden en dat wierp zijn vruchten af. Rogers werd tussen 2003 en 2005 drie keer op rij wereldkampioen. Fabian Cancellara was de man die het voorbeeld van Rogers volgde en zelf overtrof door in 2010 voor de vierde keer goud te pakken.

Fabian Cancellara won 4 keer goud, hier in 2007 pakte hij zijn tweede titel.

De jaren daarna had Cancellara het moeilijker omdat er met Tony Martin een nieuwe specialist was opgestaan. De Duitser wordt momenteel aanzien als een revolutionair in het tijdrijden vanwege zijn aparte methodes én zijn vier wereldtitels. Het laatste gouden eremetaal van Der Panzerwagen dateert van vorig jaar in Doha.

Laatste tien winnaars

2007: Fabian Cancellara

2008: Bert Grabsch

2009: Fabian Cancellara

2010: Fabian Cancellara

2011: Tony Martin

2012: Tony Martin

2013: Tony Martin

2014: Bradley Wiggins

2015: Vasil Kiryjenka 

2016: Tony Martin 

Parkoers

In tegenstelling tot bij de jongerencategorieën en vrouwen krijgen de elite mannen vandaag een aangepast tijdritparkoers voorgeschoteld. De arbeiders van de weg eindigen hun tijdrit immers met de beruchte Mount Floyen. Een stevige puist van 3,1 kilometer aan een gemiddeld stijgingspercentage van 9 procent. Daarnaast is deze editie historisch kort, de elite mannen moeten slechts 31 kilometer afleggen. Al belooft het wel een veeleisend parkoers te worden met ook nog een kasseistrook van 600 meter.

De UCI heeft alvast een officiële wisselzone ingevoerd waardoor men aan de voet van Mount Floyen van fiets kan wisselen. Dat het aan de wisselzone een aantrekkelijk schouwspel zal worden staat nu al vast. 

De veelbesproken wisselzone die ongetwijfeld leuke beelden zal opleveren.

Favorieten

Staat er net als gisteren straks opnieuw een Nederlander op het hoogste schavotje? Het is niet uitgesloten. Nagenoeg overal waar Tom Dumoulin tegenwoordig aan de start komt is hij favoriet, maar op dit parkoers en in deze discipline is hij dat nog eens extra. Met de aanwezigheid van Mount Floyen aan het eind krijgt Dumoulin een parkoers voorgeschoteld op zijn maat. In 2014 pakte de Limburger al eens brons, vandaag moet hij mikken op hoger.

Tom Dumoulin is de absolute topfavoriet voor vandaag.

Om hoger te kunnen mikken moet Dumoulin wel voorbij Chris Froome. De Brit legt zich voor het eerst toe op het wereldkampioenschap tijdrijden. Zijn tijdritzege in de Vuelta -waar hij ook het eindklassement won- toont alvast dat het wel goed zit tussen hem en zijn tijdritfiets. Vraag is alleen hoelang Froome zijn hoogvorm, die hij toch al aanhoudt sinds eind juni, nog kan rekken. Dumoulin en Froome staan vandaag voor het eerst tegenover elkaar in een tijdrit, wat het er alleen maar spannender op maakt.

Kan Chris Froome zijn hoogvorm nog een dagje langer rekken?

In de schaduw van twee bovenstaande tenoren staat Tony Martin. De uittredende wereldkampioen staat voor een bijzondere uitdaging. Het parkoers in Bergen is immers allesbehalve op zijn maat. Martin liet zich al ontvallen dat de slothelling misschien wel te zwaar is voor hem. Daarbovenop komt dat de Duitser dit jaar nog geen enkele tijdrit op zijn naam kon schrijven. 

Der Tony, pakt hij vandaag zijn vijfde?

Onbekende factor is Rohan Dennis. De Australiër focuste zich dit seizoen voor het eerst op een klassement in een grote ronde (Giro red.) maar kwam van een kale reis terug. In de Vuelta moest Dennis nog ziek opgeven. Ondanks dit alles won de renner van BMC dit jaar wel al tijdritten in de Ronde van Zwitserland en Tirreno-Adriatico. Op basis van overwinningen in tijdritten komen we automatisch uit bij Primoz Roglic. De Sloveen won tijdritten in de Ronde van Romandië en Baskenland en bewees in de Tour (winst op de Galibier) dat hij ook aardig bergop rijdt.

Ten slotte zijn er ook Bob Jungels, Jonathan Castroviejo, Edvald Boasson Hagen, Vasil Kiryienka, Wilco Kelderman en Stefan Küng. Voor de Belgen Victor Campenaerts en Yves Lampaert is het parkoers wellicht iets te zwaar. Laurens De Plus heeft zich lang kunnen voorbereiden op dit WK en kan zijn limieten opzoeken.

*****

Tom Dumoulin

****

Chris Froome

***

Rohan Dennis, Primoz Roglic, Tony Martin

**

Bob Jungels, Ilnur Zakarin, Jonathan Castroviejo

*

Wilco Kelderman, Gianni Moscon, Tejay van Garderen, Stefan Küng

De Kazach Alexey Lutsenko start om 13:05 als eerste. Wilco Kelderman vertrekt om 15:33 en Tom Dumoulin om 17:02 als voorlaatste. Tony Martin vertrekt als uittredend wereldkampioen als laatste anderhalve minuut later. Het WK tijdrijden is te volgen op Sporza, Eurosport en NOS. 

Foto's: Cor Vos, Organisatie WK Bergen