Voorbeschouwing | Girorit 17: Pakt Kelderman het roze in zware bergit?

Vandaag staat een bergetappe om duimen en vingers bij af te likken op het programma. Kan Kelderman het roze overnemen van Almeida? In onze voorbeschouwing lees je er alles over!

Voorbeschouwing | Girorit 17: Pakt Kelderman het roze in zware bergit?

De zware slotweek begint vandaag!

Vandaag trekt de Giro door de regio’s Veneto en Trentino Alto Adige voor een bergrit met aankomst in Madonna di Campiglio. Nadat de volgers de Grappa-resten van startplaats Bassano hebben weggespoeld, begint de rit met vier cols.

Na vijf kilometer rijdt drievoudig Giro-etappewinnaar Enrico Battaglin door zijn woonplaats Marostica. Hij won zijn ritten in 2013, 2014 en 2018. In Marostica woont ook oud renner en nu fietsconstructeur Giovanni Battaglin. En nee, die twee zijn geen familie van elkaar.

Na 39 kilometer beginnen de renners aan een primeur voor de Giro, de Forcella Valbona met zijn prachtige panorama’s. Giro-kenners zien zes kilometer na de top wel bekend terrein, want dan rijden ze over de Passo Coe, waar Pavel Tonkov in 2002 de etappe won en Paolo Savoldelli de roze trui veroverde.

Na de vijfentwintig kilometer lange afdaling van de Forcella, via Calliano met het imposante kasteel van Beseno, rijden de renners langs de oevers van de rivier de Adige tussen Rovereto en Trento. Na de Monte Bondone begint de finale met de Passo Durone op 60 km van de finish in wintersportplaats Madonna di Campiglio.

Het hoogteprofiel van de zeventiende etappe.

Parkoers

De renners overwinnen vandaag ruim vijfduizend hoogtemeters met twee lange klimmen van goed 20 kilometer en twee van half die lengte. Een uitdagende rit voor renners met ambitie voor de eindzege.

De tweede klim, Monte Bondone, rijden de renners omhoog via een nog niet eerder gereden route, waarvan de tweede helft begint met zes kilometer tegen een helling van 9%. De top ligt echter 90 kilometer van de finish dus kan voor de favorieten hooguit tellen als opstapeling van vermoeienissen.

Madonna di Campiglio, met zijn 160 km skipistes en 60 skiliften, is in de wielerwereld negatief in het nieuws gekomen door Marco Pantani. In 1999 won hij er de etappe in de roze leiderstrui, de volgende morgen werd hij na een bloedcontrole uitgesloten. Het begin van het einde van de carrière van il Pirata. Kan Wilco Kelderman hier afstand nemen van João Almeida?

De kaart van vandaag.
Giro d'Italia
  • Giro d'Italia