Anna van der Breggen op pole position in Giro Rosa: 'Moet gefocust blijven'

Met nog twee etappes te gaan heeft de kopvrouw van Boels - Dolmans meer dan een minuut voorsprong op haar concurrenten.

Anna van der Breggen op pole position in Giro Rosa: 'Moet gefocust blijven'

Anna van der Breggen rijdt nog altijd in de roze leiderstrui rond. De Olympisch kampioene van Rio de Janeiro mocht al na de tweede etappe het roze aantrekken, en sindsdien heeft ze die niet meer afgestaan. Na acht dagen koers door het Italiaanse land en met nog twee ritten te gaan nog altijd een voorsprong van een dikke minuut op Elisa Longo Borghini, haar eerste achtervolgster in het klassement. Annemiek van Vleuten volgt op de derde plaats, op 1'39" winnaar van haar landgenote.

Ondanks haar goede uitgangspositie rekent Van der Breggen zich nog niet rijk. Haar tweede eindzege in de Giro Rosa is volgens haar nog niet binnen. "We hebben twee warme dagen achter de rug", vertelt de 27-jarige renster van Boels - Dolmans na de rit van vrijdag op haar website. "En daar zullen we er ook nog twee van krijgen.

"Dit waren in ieder geval twee etappes met aardig wat hoogtemeters en beklimmingen en met veel draaien en keren", blikt Van der Breggen terug. "Daarbij heeft de ploeg me fantastisch geholpen door me goed van voren te houden en me van alles te voorzien. Vooral van héél veel bidons, want die hadden we echt nodig!"

Naast de beklimmingen schuilt het grootste gevaar voor de rozetruidrager misschien wel in het dalen. "De afdalingen zijn erg gevaarlijk, doordat de weg erg glad is. Elisa Long Borghini kwam vandaag wel met een sterke aanval in de afdaling, maar uiteindelijk is er in het klassement weinig veranderd na deze twee dagen. Dat is voor mij natuurlijk erg fijn. Nu op naar de volgende dagen, waarin ik zeker gefocust zal moeten blijven en we samen hopen die roze trui in de ploeg te houden."

De Giro Rosa gaat vandaag over een heuvelachtig parkoers van Centola naar Polla. Morgen wordt de laatste etappe verreden in en om Torre del Greco.

Foto: Cor Vos