Wieler Revue Voorbeschouwingen #8: Tirreno-Adriatico

Terwijl het peloton in Parijs-Nice de barre weersomstandigheden trotseert, begint op woensdag in Toscane Tirreno-Adriati...

Wieler Revue Voorbeschouwingen #8: Tirreno-Adriatico

Terwijl het peloton in Parijs-Nice de barre weersomstandigheden trotseert, begint op woensdag in Toscane Tirreno-Adriatico.

Koersmaand maart is al flink op gang. Waar vorig weekend met Strade Bianche de maand van grote klassiekers en rittenkoersen werd geopend, is het in Parijs-Nice ook een spektakelstuk van jewelste. En daar krijgt de wielerwereld dan gewoon een extra koers bij! Tirreno-Adriatico start aankomende woensdag en duurt tot de dinsdag erop. Daarna volgen nog drie dagen van speculatie alvorens men in Milaan start voor het eerste monument van het jaar. Tirreno-Adriatico is een koers met twee interesses: wie doet mee voor eindwinst en wie laat zich goed zien in aanloop naar La Primavera?

Historie

Tirreno-Adriatico is in 2017 toe aan haar 52ste editie. In 1966 was de Italiaan Dino Zandegu die in eigen land de eerste winnaar werd van De Koers tussen de twee Zeeën. Drie landgenoten volgden hem op, voor in 1970 voor het eerst een niet-Italiaan de ronde won. Dat was de Belg Antoine Houbrechts. Italo Zilioli won vervolgens in 1971, waarna er een absolute hegemonie kwam van Roger de Vlaeminck.

De Belg won van 1972 tot en met 1977 iedere editie. Opmerkelijk: dit is één van de grote koersen die Eddy Merckx nog won. Dat we dat toch kunnen vertellen. Na De Vlaeminck kwam er nog maar één Belgische winnaar, maar daar komen we later op terug. In totaal staan er drie Nederlanders op de erelijst. Joop Zoetemelk won de Italiaanse wedstrijd in 1985 en Erik Dekker in 2002. Een jonge Thomas Dekker won in 2006 Tirreno-Adriatico. Over die bewuste ronde vertelt hij open en bloot in zijn boek Mijn Gevecht.

De laatste Belgische winnaar, waar we op terug zouden komen, is sowieso de laatste renner op het palmares van de Italiaanse rittenkoers. Greg van Avermaet won vorig jaar Tirreno-Adriatico, een beetje een surrealistische naam tussen de lijst met klimmers die vanaf 2009 zegevierde. Vorig jaar werd namelijk de bergrit naar Monte San Vicino geschrapt wegens sneeuwval. Dat zorgde voor een nieuwe klassementsstrijd, eentje tussen Van Avermaet en Peter Sagan. De wereldkampioen op de weg kwam in de slottijdrit één seconde tekort.

Laatste tien winnaars

Parkoers: start in Lido di Camaiore

Lido di Camaiore is de gastheer voor de start van De Koers tussen de twee Zeeën. Een ploegentijdrit opent Tirreno-Adriatico. 23 kilometer lang, volledig langs de kust. 11 kilometer heen, een scherpe bocht en elf kilometer terug. Meer rechttoe, rechtaan kan het echt niet worden. Het is al voor de derde keer op rij dat de Italiaanse rittenkoers start in Lido di Camaiore.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een dag later volgt - net als in 2016 - een etappe naar Pomarance. Met een niet heel lastige slotklim, maar waar toch menig sprinter overboord wordt gegooid. De korte steile stroken aan het slot zorgen daar wel voor. Vorig jaar ging Zdenek Stybar na een slimme aanval met de zege lopen.

[video mp4="https://cdn.pijper.io/source/wieler-revue/source/wielerrevue/2017/03/Tirreno-Adriatico-2016-Stage-2-Finish.mp4"][/video]

Ook op dag drie volgt een kopie van vorig jaar. Lekker origineel, zult u denken. Een vlakke etappe, met een sprint voor echte krachtpatsers. Want: het loopt lichtjes bergop. In 2016 was het Fernando Gaviria die hier voor het eerst op Europees toneel liet zien een wereldtalent te zijn.

Klassement

Vanaf dag vier gaat het om het algemeen klassement. Waar in 2016 de Monte San Vicino daarover moest beslissen, doet in 2017 een oude bekende weer zijn intrede. Monte Terminillo is één der zwaarste bergen in Midden-Italië en was in 2015 ook al decor van een volledig in de sneeuw gevallen slotklim. Nairo Quintana was destijds ongenaakbaar.

Het is de laatste jaren een traditie geworden, zo'n zware bergrit. Dat begon in 2012. Voor deze jaren was de Italiaanse koers van een week namelijk voor voor punchers. Italiaanse arendsnesten bepaalden er de rangorde. En een arendnest? Dat is lang geleden. Chieti in 2012, met Peter Sagan als winnaar om precies te zijn. Dus, dacht de organisatie, trekken we naar Fermo. Met een ferme kuitenbijter aan het slot. Italiaans. Zoals het hoort.

Een Tirreno-Adriatico zonder Civitanova Marche, daarvoor moeten we goed zoeken. Het is een van de bekendere wieleroorden in Italië en er wordt altijd gesprint. Ook dit jaar zal dat waarschijnlijk het geval zijn.

San Benedetto del Tronto is al jaren de eindbestemming van La Corsa dei due Mari, in 2017 verandert dat niet. Een tijdrit van tien kilometer topt sinds jaar en dag deze Tirreno af en exact hetzelfde parkoers is ook in 2017 behouden. De winnaar heeft een goede ploeg, kan klimmen en kan tijdrijden.

Favorieten

Voor het eindklassement staat een prachtig deelnemersveld aan de start. Twee van de drie grote rondewinnaars van 2016 zijn van de partij, met Vincenzo Nibali en Nairo Quintana. De Siciliaan won hier al twee keer, de Colombiaan eenmaal. Maar de concurrentie voor het klassement is niet mals.

Een hele lijst, op volgorde van rugnummer: Tejay van Garderen, Fabio Aru, Rafal Majka, Rigoberto Urán, Thibaut Pinot, Adam Yates, Simon Spilak, Robert Gesink, Mikel LandaGeraint Thomas, Tom Dumoulin, Bauke Mollema en Rui Costa. Dat zijn er nogal wat. Normaal gesproken is de Colombiaanse kopman van Movistar Team wel torenhoog favoriet. Maar de ploegentijdrit zal al veel bepalen. En daarvoor hebben veel favorieten een mooie ploeg mee naar Italië.

Zoals eerder aangehaald: Tirreno-Adriatico gaat ook om het voorbereiden van Milaan-Sanremo. In dat kader let u het best op: Greg van Avermaet, Giovanni Visconti, Peter Sagan, Caleb Ewan, Fernando Gaviria, Tom Boonen, Zdenek Stybar, Matteo Trentin, Edvald Boasson Hagen, Mark Cavendish, Enrico Battaglin, Gianni Moscon, Elia Viviani, Fabio Felline en Marko Kump. Een deelnemerslijst om duimen en vingers bij af te likken.

Onze favorieten

*****Nairo Quintana****Fabio Aru & Vincenzo Nibali***Rui Costa, Bauke Mollema & Thibaut Pinot**Tom Dumoulin, Mikel Landa, Rigoberto Urán & Adam Yates*Robert Gesink, Simon Spilak, Geraint Thomas, Tejay van Garderen & Tim Wellens

Televisie

Vorige week werd het uitgebreid besproken in verschillende wielermedia: geen Italiaanse koersen meer bij Sporza. Eurosport heeft het alleenrecht verworven. Vandaar dat vanaf woensdag tussen 14.00u en 16.30u live op Eurosport 2 de Italiaanse wedstrijd wordt uitgezonden. Dit omdat op Eurosport 1 dan Parijs-Nice de aandacht krijgt. Maandag en dinsdag verschuift Tirreno-Adriatico naar Eurosport 1. Veel kijkplezier!

Foto's: Cor Vos, RCS