HomeNieuwsStannard zet in 2017 zinnen op winst in Parijs-Roubaix

Stannard zet in 2017 zinnen op winst in Parijs-Roubaix

Ian Stannard werd in 2016 derde in een heroïsche editie van Parijs-Roubaix. De Brit van Team Sky wil dit jaar beter doen...

Ian Stannard werd in 2016 derde in een heroïsche editie van Parijs-Roubaix. De Brit van Team Sky wil dit jaar beter doen: hij gaat voor winst.

Dat vertelde de tweevoudig winnaar van de Omloop Het Nieuwsblad tegen Cyclingnews. De Brit krijgt zelfs een speciale voorbereiding op zijn geliefde koersen. “Vorig jaar reed ik Parijs-Nice, toen ging Geraint Thomas aan de leiding“, vertelt de 29-jarige renner. “Dan rijd je iedere dag aan kop van het peloton en moet je dieper gaan dan je wil. Ik verspilde daar toen veel energie. Mijn idee is om dit jaar meer relaxed te rijden. Gewoon doen wat ik moet doen in die periode.”

In de Tour Down Under ging Stannard al aan het werk voor Danny van Poppel. In de Tour Down Under ging Stannard al aan het werk voor Danny van Poppel.

Stannard reed al in de Tour Down Under en deed daar vaak goed werk voor Danny van Poppel. “Ik ben gewend aan die rol. Als je dan naar de klassiekers trekt, is het moeilijk om die rol ineens om te gooien naar iemand die achter anderen aan rijdt om energie te sparen. Ik vind het moeilijk om egoïstisch te zijn. Het is makkelijk om in de wind te rijden, maar vertrouwen op anderen vind ik moeilijk. Het is een andere manier van denken.”

Gevoel van de klassiekers

Voor de Brit is het verschil in knechten en voor jezelf rijden makkelijk uit te beelden. “Als knecht kijk je de hele dag op je vermogensmeter. Dat kan niet in een eendagsklassieker. Je moet de koers voelen, je moet de kop van de koers nemen. Je kunt niet op wattages rijden in klassiekers. Al is dat wel een beetje een imago dat de fans aan Team Sky geven, hoor. Ook in de Tour de France kun je niet op wattages rijden. Je gebruikt ze als leidraad, maar wie doet dat niet? Het is niet dat we alleen maar naar onze vermogensmeters staren.”

Stannard werd vorig jaar derde achter winnaar Mathew Hayman en Tom Boonen in Parijs-Roubaix. Stannard werd vorig jaar derde achter winnaar Mathew Hayman en Tom Boonen in Parijs-Roubaix.

Stannard rekent op het vertrouwen van zijn Britse werkgever. “Ik hoop dat ze in me geloven als leider in de klassiekers. Dat ze vertrouwen hebben om samen mooie dingen te kunnen doen. Dat heeft volgens mij tijd nodig in de klassiekers.” En daarmee is het hoge woord eruit: de klassiekers. “Het is niet makkelijk om de puzzelstukjes op de juiste plaats te laten vallen. Maar de ervaring leert je koersen als Vlaanderen en Roubaix rijden. Het gaat langzaam beter en beter. Dat resultaat in Roubaix van vorig jaar, dat wil ik verbeteren.”

Foto’s: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Video | De Speld en Tour de Tietema presenteren: het lichtste (en grappigste) wielershirt ooit!

De Speld mengde zich in een samenwerking met La Machine al eerder in de...

Video | Sam Oomen: ‘Ik kan nog niet pijnvrij fietsen’

Sam Oomen reed dit seizoen al de Giro, maar ook in de derde grote...

Vuelta | Grappig beeld: Lotto speelt Titanic na bij ploegenpresentatie

Net als bij de start van de Tour de France van 2015 in Utrecht...

Vuelta | Ploegentijdrit! Alles wat je moet weten over etappe 1: Utrecht-Utrecht

Parkoers Zullen ze bij de Vuelta-organisatie geluisterd hebben naar de wensen van Team Jumbo-Visma? Een...

Meer zoals dit

Video | Van Baarle: ‘Evenepoel is zeker een van de grote favorieten’

Dylan van Baarle was er al bij in de Tour de France en zal...

Nairo Quintana toch niet van start in Vuelta: ‘Focussen op verdediging, ontken gebruik’

Gisteren kwam het nieuws naar buiten dat Nairo Quintana uit de uitslag van de...

Vuelta | Selecties compleet! Deze renners staan aan de start in Utrecht

De Tour de France lijkt nog maar amper afgelopen, maar het is toch echt...