Dumoulin voltooit hattrick: opnieuw Wielrenner van het Jaar

Tom Dumoulin mocht voor het derde jaar op rij de Gerrit Schulte Trofee in ontvangst nemen. De Limburger werd verkozen to...

Dumoulin voltooit hattrick: opnieuw Wielrenner van het Jaar

Tom Dumoulin mocht voor het derde jaar op rij de Gerrit Schulte Trofee in ontvangst nemen. De Limburger werd verkozen tot Wielrenner van het Jaar.

De renner van Giant-Alpecin, gisteren 26 jaar geworden, won voor de derde keer achter elkaar de prijs. Zijn successen werden vooral behaald in de Giro d'Italia en de Tour de France. Dumoulin pakte in de Giro d'Italia op de eerste dag al de roze trui. Hij won de openingstijdrit in Apeldoorn. Met tussendoor een dagje Marcel Kittel droeg de Nederlander in totaal zes dagen de roze trui.

In de Tour de France liep het aanvankelijk niet zoals de tijdrijder het zelf wilde. Kort voor die Tour werd de renner van Giant-Alpecin Nederlands kampioen tijdrijden. In de Tour zelf draaide alles om in de bergrit naar Andorra Arcalis. Dumoulin reed weg uit de kopgroep met onder meer Thibaut Pinot, Rafal Majka en andere klimmers. Ze zagen hem op de slotklim niet meer terug. Als kers op de taart won hij de lange tijdrit naar Le Caverne de Pont d'Arc. Ook in de klimtijdrit naar Megève leek de tijdrijder op weg naar de zege, enkel Chris Froome dook nog onder zijn tijd.

In de negentiende etappe viel de Limburger. Hij liep daarbij een breuk in de pols op. Zijn voorbereiding op de olympische tijdrit werd ernstig verstoord. Dumoulin moest in Rio de Janeiro enkel een ontketende Fabian Cancellara voor laten. De zilveren olympische medaille was ook een belangrijke factor voor de Gerrit Schulte Trofee. Met Wout Poels (winnaar Luik-Bastenaken-Luik) en Steven Kruijswijk (bijna Giro-winst) was de tegenstand niet mals.

Andere prijzen

Sam Oomen, ploeggenoot van Dumoulin, won de Gerrie Knetemann Trofee. Dat is de prijs voor het grootste talent van het jaar. Hij bleef Thalita de Jong, wereldkampioen veldrijden, voor in de strijd om die prijs. Oomen won in zijn eerste profjaar de Tour de l'Ain.

Wielrenster van het jaar en ontvangster van de Keetie van Oosten-Hage Trofee werd Anna van der Breggen. Haar gouden medaille op de olympische wegrit, plus een bronzen in de tijdrit, deed de concurrentie de das om.

Foto's: Cor Vos