HomeNieuwsVan Aert demonstreert suprematie in Koppenbergcross

Van Aert demonstreert suprematie in Koppenbergcross

Wout van Aert won de 25ste veldrit op de flanken van de Koppenberg. Hij was met afstand de beste in de tweede manche van...

Wout van Aert won de 25ste veldrit op de flanken van de Koppenberg. Hij was met afstand de beste in de tweede manche van de DVV-Trofee.

Het parkoers van de Koppenbergcross was aangepast. Net als in de eerste cross lag de aankomst van de veldrit namelijk bovenop de Koppenberg. In de weide aan de rechterzijde van de Koppenberg lag nu ook een lange strook bergop. Deze zou moeten zorgen voor nog meer schifting dan de eerdere versie van de Koppenbergcross al veroorzaakte.

“De weide ligt er bij alsof er vijf minuten geleden de koeien uit gejaagd zijn”, was Mathieu van der Poel negatief over het parkoers. Wereldkampioen Wout van Aert stond hem bij. “Mijn eerlijke mening? Heel slecht. Het oude parkoers was beter. Het is overdreven om helemaal van beneden naar boven te moeten rijden. Twee à drie minuten klimmen per ronde is meer mountainbiken dan veldrijden. Maar de aankomst bovenop de Koppenberg is wel mooi.”

Wout van Aert (l), Mathieu van der Poel (m) en Michael Vanthourenhout (r); de topfavorieten voor de Koppenbergcross. Foto: Cor Vos Wout van Aert (l), Mathieu van der Poel (m) en Michael Vanthourenhout (r); de topfavorieten voor de Koppenbergcross. Foto: Cor Vos

Van Aert probeert

Europees kampioen Toon Aerts ging met Laurens Sweeck en Serge Pauwels het beste van start. Mathieu van der Poel verdween wat in de achtergrond, terwijl Wout van Aert de oversteek naar de kopgroep maakte. In de tweede ronde nam Van Aert over. Van der Poel leek in eerste instantie niet bekwaam te antwoorden. In de derde ronde dichtte hij het gat echter met speels gemak.

Een groep van zeven kwam op kop te liggen, waarbij Lars van der Haar als laatste wagon fungeerde. Marlux-Napoleon Games had met Michael Vanthourenhout, Kevin Pauwels en Klaas Vantornout een drietal vooraan. Maar op deze omloop kwam er weinig ploegentactiek aan te pas.

Adieu Van der Poel

Bij een volgende versnelling van Van Aert moest Van der Poel wel passen. Alleen Toon Aerts kon zijn landgenoot volgen. Het zou een zware dag worden voor de jongste van de broers Van der Poel. Aan het einde van de volgende ronde was ook Aerts eraan voor de moeite. Een solo van een half uur voor Van Aert zou volgen.

De wereldkampioen kreeg uiteindelijk Kevin Pauwels en Lars van der Haar mee op het podium. Van Aert spoelde op die manier de kater weg van het missen van de Europese titel afgelopen zondag. Toen zat hij gevangen in de ploegentactiek, omdat Toon Aerts op kop reed en niemand achtervolgde. Van der Poel eindigde op bijna vier minuten.

Bij de vrouwen won Jolien Verschueren. Vanaf het begin van de cross reden Thalita de Jong en Jolien Verschueren ver weg van de rest. De Belgische bleek uiteindelijk de sterkste. In de beloftencategorie werd de Nederlander Jens Dekker geklopt door Eli Iserbyt. De wereldkampioen bij de beloften soleerde van begin tot eind en had een minuut voorsprong op de wereldkampioen voor junioren.

Foto: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Lance Armstrong stapt opnieuw in het huwelijksbootje: ‘Had het niet overleefd zonder haar’

Lance Armstrong zijn Tourzeges zijn hem afgenomen, maar in 2008 vond hij wel de...

Toekomst Colbrelli nog altijd in ongewisse: ‘Het lijkt een eeuwigheid te duren’

Op 22 maart sloeg het noodlot toe voor Sonny Colbrelli in de Ronde van...

Tim Wellens spreekt over zijn overgang naar UAE: ‘Me opofferen voor Pogacar maar ook mijn eigen kansen gaan’

Tim Wellens trekt voortaan niet meer het vertrouwde rode shirt van Lotto aan. Vanaf...

Bob Jungels stapt over naar BORA: ‘Perfecte ploeg om écht terug te keren op hoogste niveau’

Bob Jungels mocht na een positieve coronatest bijna niet meedoen aan de Tour de...

Meer zoals dit

Tim Wellens spreekt over zijn overgang naar UAE: ‘Me opofferen voor Pogacar maar ook mijn eigen kansen gaan’

Tim Wellens trekt voortaan niet meer het vertrouwde rode shirt van Lotto aan. Vanaf...

Bob Jungels stapt over naar BORA: ‘Perfecte ploeg om écht terug te keren op hoogste niveau’

Bob Jungels mocht na een positieve coronatest bijna niet meedoen aan de Tour de...

Bondscoach Vanthourenhout baalt na WK-forfait Benoot: ‘Tiesj is onvervangbaar’

Tiesj Benoot is out voor de rest van het seizoen, na een zware val...