Cancellara: 'Winst in tijdrit Olympische Spelen Rio mooiste uit carrière'

Fabian Cancellara vindt zijn laatste professionele zege gelijk ook zijn mooiste. Dat vertelde hij op het Gala van de Fla...

Cancellara: 'Winst in tijdrit Olympische Spelen Rio mooiste uit carrière'

Fabian Cancellara vindt zijn laatste professionele zege gelijk ook zijn mooiste. Dat vertelde hij op het Gala van de Flandrien in Vlaanderen gisteren.

De Zwitser was daar aanwezig om een Lifetime Achievement Award te ontvangen. "Dat ik die hier in Vlaanderen krijg, is mooi. Het is een bekroning voor mijn carrière", sprak hij de pers toe.

Vlaanderen was de Zwitser altijd goed gezind. Cancellara had een grote supportersschare in Vlaanderen. Op 12 november kunnen ze allen een laatste keer genieten van Spartacus. Dan vindt in 't Kuipke in Gent het evenement 'Ciao Fabian!' plaats.

Rio vervangt Vlaanderen

Na het ontvangen van de Lifetime Achievement Award kreeg de Zwitser een aantal vragen gesteld. Zo werd hem gevraagd wat zijn mooiste overwinning uit zijn carrière was. "Dat was heel lang mijn zege in de Ronde van Vlaanderen van 2013." In die editie van Vlaanderens Mooiste kon hij op de Paterberg Peter Sagan lossen.

"Maar de gouden tijdritmedaille in Rio de Janeiro staat daar nu boven. Op die manier je carrière afsluiten is uniek." De Zwitser verwees in Brazilië Tom Dumoulin en Chris Froome naar de overige podiumplekken. "Vooral omdat veel mensen me niet tot de kanshebbers rekenden, was ik daar dubbel zo sterk."

Heeft Cancellara spijt van zijn beslissing om te stoppen? "Nee. Ik koos destijds zelf om te gaan koersen. Nu beslis ik zelf dat het koersen ophoudt." De renner uit Bern is over beide keuzes gelukkig. "Maar als de klassiekers in Vlaanderen in het voorjaar er zijn, kan het zijn dat ik me anders voel."

De Zwitser beschreef ook zijn laatste maanden als wielrennen. "Mijn hart leefde jaren voor het wielrennen. Dat gaat in twee maanden niet zomaar weg. Maar ik heb er geen spijt van dat ik niet deelnam in Qatar. Ik heb de laatste twintig kilometer gezien. In de finale ging mijn hartslag omhoog. Maar na afloop heb ik de televisie uitgeschakeld en was het gewoon voorbij."

Foto: Cor Vos