Kangert zet koninginnenrit Abu Dhabi Tour naar zijn hand

Tanel Kangert won vandaag de bergrit in de Abu Dhabi Tour. De Est was op Jebel Hafeet de sterkste en klopte Nicolas Roch...

Kangert zet koninginnenrit Abu Dhabi Tour naar zijn hand
  • Tanel Kangert Tanel Kangert

Tanel Kangert won vandaag de bergrit in de Abu Dhabi Tour. De Est was op Jebel Hafeet de sterkste en klopte Nicolas Roche en Mekseb Debesay.

Na twee vlakke etappes, met Giacomo Nizzolo en Mark Cavendish als respectievelijke winnaars, was het vandaag tijd voor een bergrit in de Abu Dhabi Tour. De aankomst op Jebel Hafeet maakte vorig jaar tijdens de eerste editie al veel indruk. Wout Poels kwam er na een lang gevecht als sterkste uit, maar viel in de laatste bocht. Esteban Chaves ging met de zege lopen.

Met Mark Cavendish in de rode leiderstrui was het eigenlijk bijna zeker dat de leiderstrui van schouders ging wisselen. In de laatste tien kilometer moesten de renners namelijk meer dan 700 hoogtemeters overbruggen. Vier renners waren niet onder de indruk van de slotklim. Evgeny Shalunov, Michael O'Loughlin en Marco Coledan hadden een bijzondere gast in hun midden. Olympisch kampioen Greg van Avermaet was namelijk mee in de lange vlucht.

GVA houdt vol

Het viertal werd op dertig kilometer van de streep door een verbrokkeld peloton bijgebeend. Uit de voorste groep ontstond een nieuw koptrio. Movistar-koppel Francisco Ventoso en Juanjo Lobato - beiden volgend jaar in een ander tenue - sleurden Van Avermaet mee. De Belg bleef actief. Lobato gaf al snel weer af.

Ook Ventoso deed nog even wat werk voor zijn toekomstige ploeggenoot en gaf daarna af. Carlos Verona versnelde als eerste renner uit het peloton. Diego Ulissi volgde een aantal kilometer later. Tanel Kangert en Nicolas Roche bleken ook sterk. Het duo uit Estland en Ierland liep een halve minuut uit op een achtervolgende groep van tien.

Jesper Hansen trok het tempo op in de achtervolging, om Alberto Contador dichter bij het kopduo te brengen. Toen het bij de achtervolgers wat stilviel, ging de Eritreeër Mekseb Debesay op avontuur. Dat was het sein voor Kangert om Roche achter te laten. De Est snelde af op de overwinning. Daarmee pakte hij ook de rode leiderstrui. Die zal hij morgen zonder problemen moeten kunnen verdedigen. De slotrit van de Abu Dhabi Tour vindt dan plaats op het Formule 1-circuit van Yas Marina in Abu Dhabi.

Foto: Cor Vos