Kevin De Weert: "Ik raadde Greg aan voor zilver te gaan"

Kevin De Weert maakt in Rio zijn debuut als bondscoach van de Belgen. Door de overwinning van Greg Van Avermaet is zijn...

Kevin De Weert: "Ik raadde Greg aan voor zilver te gaan"
  • Afbeelding van Greg Van Avermaet Greg Van Avermaet

Kevin De Weert nam afgelopen februari het stokje van Carlo Bomans over als Belgische bondscoach. Zijn vuurdoop op de Olympische Spelen van Rio is door de overwinning van Greg Van Avermaet uitgedraaid op een groot succes. "Het is ongelooflijk", zo laat De Weert weten aan De Morgen.

"Het is amper te vatten dat Greg olympisch kampioen is. Vanavond bouwen we een feestje. Voor de koers zijn we gaan samenzitten en daar hadden we vastgelegd dat Greg en Gilbert zouden proberen te anticiperen op de aanvallen, terwijl Tim Wellens en Serge Pauwels de finale zouden afwachten. We wisten dat het moeilijk zou worden als de toppers hun troeven op tafel zouden leggen, maar met Tim kon een top acht wel."

Wellens kwam uiteindelijk niet in het stuk voor, maar de renner van Lotto Soudal was niet nodig, omdat Van Avermaet de gehele finale van voren koerste. "Tim kende een offday, maar dat kan gebeuren. We zijn geen machines. Gilbert probeerde het aan het einde van de eerste ronde. Daarna ging Greg zoals afgesproken voor zijn kans. Ik zag dat hij veel werk verrichtte en toen ik merkte dat Majka 24 seconden voorsprong had, raadde ik hem aan voor zilver te gaan. Maar toen glipte hij mee met Fuglsang. Schitterend gewoon."

Foto: Cor Vos