HomeNieuwsTOUR: DUMOULIN PAKT DE ZEGE OP ARCALIS

TOUR: DUMOULIN PAKT DE ZEGE OP ARCALIS

Tom Dumoulin heeft de zege in de negende etappe van de Tour de France voor zich opgeëist. Op de Arcalis toonde hij zich...

Tom Dumoulin heeft de rit naar Arcalis gewonnen. Net voor de slotklim ontsnapte hij uit de kopgroep en door een tijdrit bergop wist hij zijn dichtstbijzijnde concurrenten, Rafal Majka en Rui Costa, achter zich te houden. Chris Froome blijft leider in het algemeen klassement. 

Vanaf kilometer nul was het koers om mee te zitten in de ontsnapping van de dag. Onder andere Thomas De Gendt, Thibaut Pinot, Majka, Dumoulin, Stef Clement en Mathias Frank lieten van zich horen. Niet veel later werd de knuppel helemaal in het hoenderhok gegooid, want Alejandro Valverde, Alberto Contador en Sergio Henao probeerden de oversteek naar de kopgroep te maken. Henao liet zich echter gauw terugzakken en de zieke Contador was niet in staat om het gat te overbruggen. Valverde deed dat wel, maar Team Sky liet hem niet gaan.

Aangezien de kopgroep wel verder wilde, vroegen enkele renners aan El Imbatido zich terug te laten zakken. De Movistar-renner deed dat dan ook, waardoor de kopgroep met dus Dumoulin en Clement een maximale voorsprong van ruim tien minuten kreeg. Toen was Contador al uit de wedstrijd gestapt, omdat hij vannacht ziek is geworden.

Pinot vs. De Gendt

Aangezien er een hoop bergpunten te verdelen waren in deze etappe, waren de hoog geklasseerde renners present in de vroege vlucht. Pinot pakte op de eerste berg de punten, maar vervolgens kwam De Gendt twee keer als eerste boven. De Belg was namelijk solo verdergegaan, nadat hij weg was gesprongen voor de bergpunten. Op de immens steile Beixalis viel De Gendt echter volledig stil. Pinot heeft nu de bergtrui in handen.

Door de hellingsgraad van de Beixalis bleven de besten enkel over vooraan, daarbij zaten Dumoulin, Pinot, Majka, Winner Anacona, Jesus Herrada, Frank, Dani Navarro, Georg Bennett, Rui Costa en Diego Rosa. Ondertussen nam Team Sky, zoals verwacht, de leiding over het peloton. Onder aanvoering van Wout Poels werd het peloton op de Beixalis gereduceerd, onder andere Warren Barguil moest de rol lossen. Voor het echte geweld was het desondanks wachten tot de Arcalis.

Dumoulin ten aanval 

In de kopgroep was het hollen en stilstaan, maar de enige die een gaatje wist te slaan was Dumoulin. De Limburger maakte van de Arcalis een tijdrit en draaide als eerste de slotklim op, waar het niet veel later beestachtig weer werd. Hagelstenen vielen onder meer uit de lucht. Maar Dumoulin wist zijn voorsprong te behouden.

In de groep met favorieten was het eveneens hollen en stilstaan. We zagen een ijzersterke Bauke Mollema, maar die moest op het einde toch een elitegroepje laten gaan, namelijk Froome, Quintana, Porte, Martin en Adam Yates. Mollema zat in een groepje net daarachter, met onder andere Romain Bardet en Sergio Henao. Grote verliezer was Fabio Aru, die veel tijd toe moest geven op zijn concurrenten.

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Column | Rik Vanwalleghem: ‘Ongekende wielerknaldrang die Tom Dumoulin te veel werd’

Al meer dan veertig jaar lang volg ik de wielersport. Een seizoen zoals dit...

Tiesj Benoot: ‘Cervélo veruit de beste fiets waarop ik ooit reed’

In augustus kwam Tiesj Benoot op trainingskamp in het Italiaanse Livigno zwaar ten val...

Remco Evenepoel en vrouw juichen voor Marokko… In Spanje!

Remco Evenepoel is gezien zijn verleden als speler bij Anderlecht en PSV natuurlijk een...

Meer zoals dit

Sinkeldam vond het moeilijk om Cees Bol af te bellen: ‘Op een gegeven moment werd het toch te heet onder mijn voeten’

Het verhaal is bekend: het B&B Hotels-KTM van manager Jérome Pineau zou een extra...

Geen B&B Hotels-KTM voor Ramon Sinkeldam: sprintaantrekker tekent voor 2 jaar bij Alpecin-Deceuninck

Het leek zo'n mooi project: B&B Hotels-KTM van manager Jérome Pineau zou een krachtige...

Kanttekening bij snelle topvorm Van der Poel: ‘Hij zit al tegen de limieten aan, maar is nog meer dan 60 dagen tot WK…’

Met Wout van Aert, die zijn rentree maakte in Antwerpen, voorop natuurlijk. Al toonde...