Matthew Hayman verrassende winnaar van Parijs-Roubaix

Matthew Hayman verrassende winnaar van Parijs-Roubaix

Matthew Hayman is de verrassende winnaar geworden van Parijs-Roubaix. De 38-jarige Australiër van Orica-GreenEDGE zat in de vlucht van de dag, hield vol en verwees Tom Boonen en Ian Stannard naar de tweede en derde plek. 

Direct nadat koersdirecteur Christian Prudhomme afvlagde om Parijs-Roubaix in gang te schieten, volgde er een spervuur aan aanvallen. In eerste instantie ontstond er een kopgroep van zes man zonder al te grote namen, maar die kreeg geen ruimte van het jagende peloton. Daarna was het de beurt aan een zeer omvangrijke groep met onder andere Stijn Devolder, Matteo Trentin, Floris Gerts en Twan Castelijns. Toch zouden ook zij het niet lang uitzingen.

Vervolgens ontstond de eerste echte kopgroep pas na zo’n tachtig kilometer. Daarin zaten Magnus Cort Nielsen, Matthew Hayman (Orica-GreenEDGE), Fredrik Backaert (Wanty), Sylvain Chavanel (Direct Energie), Yaroslav Popovych (Trek-Segafredo), Jelle Wallays (Lotto Soudal), Reinardt Janse van Rensburg (Dimension Data), Tim Declerq (Topsport Vlaanderen), Salvatore Puccio (Sky), Michael Morkov (Katusha), Borut Bozic (Cofidis), Maxime Daniel (Ag2r-La Mondiale), Marko Kump (Lampre-Merida), Yannick Martinez (Delko Marseille), Imanol Erviti (Movistar) en Johan Le Bon (FDJ). Deze groep kreeg een maximale voorsprong van zo’n drie minuten.

LottoNL-Jumbo

Op sector 21 zorgde een valpartij ervoor dat het peloton compleet uit elkaar viel. Team Sky, Etixx-Quick Step en LottoNL-Jumbo waren na die gebeurtenis de ploegen die het best vertegenwoordigd waren. Tom Boonen, Edvald Boasson Hagen, Sep Vanmarcke, Ian Stannard en Luke Rowe waren van de kanshebbers op de afspraak. Lange tijd was het Tony Martin die zich op kop nestelde van de groep Boonen. Der Pantzerwagen zorgde ervoor dat de groep Boonen snel anderhalve minuut voorsprong verkreeg op topfavorieten Peter Sagan en Fabian Cancellara. In de groep van Cancellara was het Jasper Stuyven die het gat kleiner maakte, maar het niet kon dichten.

Op zestig kilometer van de meet probeerden Cancellara en Sagan zelf het gat te overbruggen met onder andere Niki Terpstra en Ramon Sinkeldam in het wiel. Zij bleven echter hangen op een halve minuut tot de kop. In de voorste groep nam Team Sky de leiding, maar drie van de vier renners vielen letterlijk weg op de slibberige wegen. Enkel Ian Stannard bleef over. Op de lastige kasseienstrook Mons en Pevele rammelde Vanmarcke nog eens aan de boom waardoor er een groep van tien overbleef met Boasson Hagen, Boonen, Vanmarcke, Stannard, Erviti, Saramotins, Marcel Sieberg, Rowe, Heinrich Haussler en Hayman. In de achtergrond zette een crash van Cancellara een streep door de kansen van de achtervolgende groep. Sagan ontsnapte op miraculeuze wijze, maar kon het verschil niet meer maken.

Twintig kilometer van het einde nam Stannard het heft in handen. De enigen die meekonden waren Boonen, Vanmarcke, Boasson Hagen en Hayman. Op Carrefour de l’Arbre ontbond Vanmarcke de duivels, maar hij raakte niet weg van de vier anderen. In het vervolg probeerden Stannard en Hayman het, maar niemand was echt in staat om weg te komen. In de sprint op de wielerbaan in Roubaix zat Boonen enigszins ingesloten waardoor Hayman de Belg nipt voorbleef. Beste Nederlander was Ramon Sinkeldam op een vijftiende plaats.