Zege voor Sanchez, Kelderman aan de leiding

Zege voor Sanchez, Kelderman aan de leiding

Samuel Sanchez heeft de vierde etappe in de Ronde van het Baskenland gewonnen. De BMC-man troefde Rui Costa (Lampre-Merida) en Warren Barguil (Giant-Alpecin) af. Wilco Kelderman nam de leiding over van Mikel Landa in het algemeen klassement.

De vlucht van de dag bestond uit een groep van zes renners: Luis Ángel Maté (Cofidis), Ángel Vicioso (Katusha), Carlos Verona (Etixx-Quick Step), Simone Petilli (Lampre-Merida), Tim Wellens (Lotto Soudal) en Christophe Riblon (AG2R). Team Sky nam de verantwoordelijkheid in het peloton, waardoor de kopgroep geen schijn van de kans had.

Het tempo werd zelfs zo opgevoerd door het Britse team dat op de slotklim klassementsleider Mikel Landa zijn ploeggenoten niet kon volgen. Alleen Wellens en Verona bleven voorop, met Sergio Henao, Alberto Contador en Nairo Quintana in de achtervolging. In de afdeling, op tien kilometer van de meet, kwam er een grotere groep terug, maar toen was Henao al gevlogen.

Op ruim 3,5 kilometer van de finish kwamen Wellens en Maté weer terug bij de Colombiaanse Sky-renner. Maar slechts duizend meter verder kwam een grote groep terug, waardoor er weer nieuwe aanvallen kwamen. Wilco Kelderman opende de aanval, maar Contador pareerde de Nederlander. In het wiel van de Spanjaard kroop Henao en Samuel Sanchez. De ex-wereldkampioen trok door en Landa moest wederom afhaken. Sanchez hield zijn aanval stand tot aan de streep. Rui Costa werd tweede, Warren Barguil derde.

Wilco Kelderman is de nieuwe leider in het algemeen klassement, omdat Landa de Nederlander van LottoNL-Jumbo uit het oog verloor. Hij heeft een voorsprong van vier seconden op Henao en zeven seconden op Landa.