Sagan op indrukwekkende wijze naar winst in Ronde van Vlaanderen

Sagan op indrukwekkende wijze naar winst in Ronde van Vlaanderen

Peter Sagan heeft met een huzarenstukje de honderdste editie van de Ronde van Vlaanderen op zijn naam geschreven. De Slowaak reed op de Paterberg weg bij Sep Vanmarcke en soleerde vervolgens op indrukwekkende wijze naar de overwinning. Fabian Cancellara werd twee en Vanmarcke vervolledigde het podium. 

In het eerste uur van de koers ontstond er een strijd tussen de mannen die deel wilden uitmaken van de vroege vlucht. Lange tijd was er geen groep die zich kon afscheiden van het peloton, maar na een uur was de vroege vlucht tocht een feit. Grote namen maakten geen deel uit van de groep. Wesley Kreder (Roompot), Hugo Houle (Ag2r-La Mondiale), Imanol Erviti (Movistar), Federico Zuclo (Lampre-Merida) en Gijs Van Hoecke (Topsport Vlaanderen) waren degenen die de koers kleurden.

In het peloton was het ook allerminst rustig, want de stress in het peloton zorgde tot drie keer toe tot een valpartij waarbij favorieten betrokken waren. Arnaud Démare, Tiesj Benoot en Greg Van Avermaet vielen allen weg als gevolg van een crash. Voor Lotto Soudal betekende het uitvallen van Benoot dat er een andere tactiek gehanteerd moest worden. Daarop speelde André Greipel slim in, want de Duitser trok samen met zijn landgenoot van Katusha Nils Politt in de tegenaanval en sloten niet veel later aan bij de kop van de koers. Ook Stijn Vandenbergh, Dylan van Baarle, Dmitry Claeys, Dmitry Gruzdev sloten niet veel later aan. Van de vroege vlucht konden alleen Erviti en Van Hoecke mee in het geweld.

Kwaremont

Bij de groep der favorieten deelden verschillende renners speldenprikken uit, het zorgde ervoor dat er een compleet verbrokkeld peloton overbleef. Op de Taaienberg ontbond de eerste topfavoriet zijn vleugels, namelijk Vanmarcke. Toen de wedstrijd weer enigszins in de plooi viel, gooide Kwiatkowski de knuppel in het hoenderhok. Sagan was bij de pinken en ging mee ten aanval met de winnaar van de E3 prijs. Vanmarcke kon nog met een uiterste inspanning terugkomen bij Sagan en Kwiatkowski, maar de rest moest even passen. Katusha, Astana en Trek-Segafredo namen de leiding in de achtervolging op de kopgroep, waarvan Sagan, Kwiatkowski en Vanmarcke inmiddels deel uitmaakten.

Op de Kwaremont kon Kwiatkowski niet mee in het geweld van Sagan en Vanmarcke, ook de anderen moesten lossen, alhoewel Claeys een dappere poging deed om mee te komen. Cancellara ontbond vervolgens zijn duivels in de achtergrond, enkel Niki Terpstra kon mee. Niet veel later zou de beslissing in de koers vallen op de Paterberg. Vanmarcke parkeerde volledig en moest Sagan laten gaan. Cancellara liet op zijn beurt Terpstra achter en voegde zich bij de Belg van LottoNL-Jumbo. Maar Sagan was gevlogen. De twee achtervolgers leken nog wel iets dichterbij te komen, maar toch bleek het niet genoeg om het nog spannend te maken. Dylan van Baarle was op een zesde plaats de beste Nederlander.