Denemarken heeft 12 miljoen euro over voor Tourstart 2018

Denemarken heeft 12 miljoen euro over voor Tourstart 2018

Denemarken wil de aftrap van de Tour de France 2018 naar eigen land halen. Het Scandinavische land zou ongeveer twaalf miljoen euro over hebben voor de openingsproloog en twee ritten in lijn.

Volgens Denmark TV2 neemt Tour-directeur Christian Prudhomme het bod van 90 miljoen kronen (ongeveer twaalf miljoen euro) serieus. Mocht organisator ASO het voorstellen weigeren, dan zijn de Denen bereid een bod te doen voor de Tour in 2019 en 2020.

"De Tour de France is één van de grootste sportevenementen ter wereld met 3,5 miljard tv-kijkers", legt minister van Economische Zaken Troels Lund Poelsen uit. "Denemarken is een toonaangevende wielernatie en dat moeten we laten zien."

Giro 2012

Denemarken organiseerde in 2012 al de opening van de Giro d'Italia, met een proloog en twee etappes. In 2018 wil het Scandinavische land deze blauwdruk herhalen: een proloog in de hoofdstad Kopenhagen, een rit van Roskilde naar Odense en een etappe tussen Vejle en Sønderborg.

Dit jaar ging de Tour de France van start in Utrecht. Het was een volksfeest, maar dat wordt nu overschaduwd door gesteggel tussen de KNWU en de ASO over een rekening van ongeveer 140.000 euro.