GIRO VANDAAG: Finale in Milaan

GIRO VANDAAG: Finale in Milaan

Vandaag de laatste etappe van de Giro: over 178 kilometer. Vertrekstad Turijn, of in het Italiaans Torino, is in 2015 de Europese sport hoofdstad en was van 1861 tot 1865 hoofdstad van Italië. Dat werd bij het 150-jarig jubileum gevierd met een Girostart. Rome werd pas de Italiaanse hoofdstad nadat het Vaticaanse Rijk in 1871 tot een klein stukje in Rome was teruggebracht.

De laatste rit voert de Girostoet van de regio Piemonte de regio Lombardia in, langs de steden Vercelli en Novara richting Milaan. Daar wordt vanaf 1 mei tot eind oktober de EXPO 2015 gehouden. De EXPO die in Milaan aan zijn 34ste wereldtentoonstelling toe is, werd voor het eerst georganiseerd in 1851 om een platform te geven aan de nieuwste evoluties van de mens. De EXPO 2015 heeft als thema voeding in al zijn facetten. De 145 deelnemende landen geven hun visie weer in hun eigen paviljoen met daarbij hun ontwikkelingen, vernieuwingen en oplossingen over het brede onderwerp en zijn problemen.

Parkoers

Zoals gebruikelijk de laatste jaren besluit de ronde met een geheel vlakke rit en een slotcircuit, dat zeven keer wordt verreden. Zoals 74 keer eerder is de eindplaats Milaan. Het is de stad van Giro-organisator RCS Sport en van de sportkrant La Gazetta dello Sport die in 1909 de Giro zijn eerste editie gaf.

De etappe geeft de nog aanwezige sprinters een laatste kans en brengt verder hulde aan de eindwinnaar. Kan Giant zijn verrassing van vorig jaar herhalen? Hun sprinter Luka Mezgec won toen de slotrit in het oostelijk gelegen Trieste.

Volgend jaar start de Giro hoogstwaarschijnlijk in Apeldoorn en dat is alweer een derde Nederlandse Girostart. De vorige was in 2010 in Amsterdam maar de reeks begon in 2002 in Groningen, waar sportjournalist Dick Heuvelman een aantal jaren eerder het onmogelijk lijkende idee in zijn hoofd kreeg en wist waar te maken.