GIRO VANDAAG: Een aankomst van belang

GIRO VANDAAG: Een aankomst van belang

Deze lange rit tegen het einde van de Giro, de negentiende, kan schade aanrichten, al zijn de klimmen niet erg steil. De renners rijden van de regio Piemonte naar de regio Valle d’Aosta. Vertrekplaats Gravellona Toce is met zijn verbindingsknooppunt van wegen een belangrijke handelsstad. Kort na de start rijden de renners naar het mooi gelegen, niet al te grote en dus door minder toeristen ontdekte Lago d’ Orta. Vanaf de bergen rondom zijn er fenomenale uitzichten op het meer.

Na een honderdtal kilometers met nauwelijks hindernissen rijden de renners via Borgomanero en Biella de regio Valle d’Aosta binnen zonder tijd te spenderen aan de prachtige bouwwerken van Biella zoals de Dom, de Romaanse Baptisterie en de kerk San Giacomo. Een aantal kastelen kan echter ook hen niet ontgaan, zoals de bekendste van Verres en Fenis. Meer aandacht zullen ze hebben voor de drie vrij lange, niet te steile maar elkaar snel opeenvolgende klimmen in de laatste negentig kilometer wedstrijd naar Cervinia. Dat is een gerenommeerde wintersportplaats.

Parkoers

De eerste van de drie beslissende klimmen, de Saint Bathelemy is twintig kilometer lang maar heeft ook een aantal vrijwel vlakke stukken. Na de afdaling begint de zwaarste klim, de Saint Panthaleon. Die biedt naast adempauzes ook lange stroken, met acht tot negen procent helling. Na de afdaling is er de onregelmatige, niet erg steile slotklim. Maar het verleden heeft het belang van deze klim bewezen.

Ivan Gotti denkt met genoegen terug aan Cervinia, immers in de etappe naar het skistation won hij met een solo vanaf Saint Panthaleon de etappe en de Giro 1997.

In 2012 sprokkelde Ryder Hesjedal in de slotklim 26 seconden op Joaquim Rodriguez. Later in Milaan bleken die cruciaal, want hij won de Giro met zestien seconden voorsprong op de Spanjaard. Hopelijk levert de etappe vandaag ook dergelijk spannende gevechten.