GIRO VANDAAG: Romeinse aankomst

GIRO VANDAAG: Romeinse aankomst

Na de verplaatsingsdag van gisteren die in de boeken staat als rustdag, vertrekt de Girokaravaan vandaag in havenplaats Civitanova Marche voor een 200 kilometer lange etappe naar Forlì. De stad van de regio Marche heeft Romeinse wortels en is nu een van de centrale plaatsen in deze rijke schoenenstreek. In deze omgeving is het voor de toerist bijna een must om een outlet van schoenen en leren tasjes aan te doen.

De renners rijden in een vlakke rit naar de regio Emilia Romagna, via een kort klimmetje halverwege. De Monte Bartolo is met zijn 169 meter de naam berg niet waard maar is wel onderdeel van een fraai natuurpark van 1600 hectare met een rijke fauna en flora.

Na het bergje spelen de renners nog even de strandtoerist via plaatsen als Gabicce Mare, Cattolica, Riccione en Rimini alvorens ze van de kust landinwaarts gaan via het prachtige Middeleeuwse stadje Santarcangelo in Romagna. De finish is in een Romeinse stad; het Forum Livii. Tegenwoordig afgekort Forlì geheten, met mooie paleizen en kerken.

Parkoers

De vertrekplaats Civitanova Marche is een tiental jaren gelieerd geweest aan het profwielrennen door de verschillende formaties van streekgenoot Vincenzo Santoni. Cantina Tollo was zijn eerste profploeg in 1997. In 2011 startten belastinginspecteurs van de Guardia di Finanza een onderzoek tegen Santoni in verband met belastingontduiking door zijn ploegen. Een jaar later rondden de partijen de zaak af met een schikking. Vandaag is Santoni haast zeker betrokken bij de start.

Sprinter en streekrenner Manuel Belletti heeft deze vlakke rit naar Forlì al maanden in het hoofd, hij wil zijn stunt van 2010 herhalen toen hij in het 20 km verderop gelegen Cesenatico, waar Pantani was geboren en getogen, de etappe won. Eerder dit jaar won hij de eerste etappe van de Week van Coppi en Bartali. Robbie McEwen won in 2006 de laatste keer dat in Forlì werd gefinisht.