GIRO VANDAAG: Lastig middenstuk

GIRO VANDAAG: Lastig middenstuk

Met Michael Matthews in de roze trui zet de Girokaravaan vandaag koers van Rapallo naar Sestri Lavante, over 136 kilometer. De etappe die eindigt in het pittoreke Sestri Levante, speelt zich af langs de kust en in de binnenlanden van de golf van de Tigullio. De golf dankt zijn naam aan de oorspronkelijke bewoners van de pre-Romeinse stam de Trigulli. De kustplaatsen in deze streek zijn erg geliefd bij toeristen met als bekendste plaats wellicht het haast mondaine Portofino.

In Rapallo met zijn mooie zestiende-eeuwse kasteel als trekpleister hebben rond de Eerste Wereldoorlog politiek belangrijke congressen plaatsgevonden. Vóór de oorlog ging het over de verdediging van de westelijke landen van Europa, na de oorlog werden er de oostelijke landsgrenzen van Italië toegewezen. Ook kwam er in Rapallo een handelsovereenkomst tot stand tussen Rusland en Duitsland.

Wielerliefhebbers kennen Rapallo waarschijnlijk het meest van het tragische ongeval van de Belg Wouter Weylandt. In de derde etappe van de Giro 2011 maakte hij een dodelijke val in de afdaling van de Bocco-pas op 25 kilometer van de finish in Rapallo. Zijn rugnummer 108 is nog vaak in de Giro op een spandoek te zien als nagedachtenis aan de 26 jaar oud geworden Belg uit Gent.

Parkoers

Zoals gebruikelijk in de Giro zijn er in de beginfase etappes waar de klassementsrijders goed moeten opletten om geen tijd te verliezen op de concurrenten. De twee colletjes voor de bergtrui in de Ligurische Apennijnen kunnen voor spektakel zorgen, maar de verwachting is dat het niet leidt tot grote verschillen. De laatste 25 kilometer langs de kust zijn zonder hindernissen.

De kleine ploegen zullen in deze korte etappe zeker proberen een mooie slag te slaan. Vorig jaar was het de ploeg van Bardiani die driemaal verrassend uithaalde, gaat vandaag Cunego het eens proberen voor zijn nieuwe ploeg Nippo-Vini Fantini? In 2012 was Lars Bak hier de solerende winnaar.