Zwift: revolutie op gebied van indoor training

Zwift: revolutie op gebied van indoor training

Winter betekent vaak uren maken op de Tacx wanneer het buiten te koud is om te fietsen. Zwift is een revolutie op het gebied van indoor training. De opstelling bestaat uit een gesimuleerde fietsomgeving die aansluit op de snelheid- en cadanssensoren die reeds eigendom zijn van de gebruikers en zo mensen in staat stelt om samen te rijden in een virtuele wereld. Dat betekent dat je niet meer naar die vervelende witte muur of films hoeft te kijken tijdens het tacxen. In plaats daarvan race je nu tegen mensen van over de hele wereld, die allemaal verbonden zijn met elkaar in de Zwiftwereld middels een computer of tv.

GebruikHet gebruik van Zwift vereist een indoor trainer plus een gemonteerde fiets, een ANT+ apparaat die snelheid en cadans kan verzenden (bijvoorbeeld SRM, Quarq, PowerTap en Stages systemen], een ANT+ dongel en een Mac of Windows-computer. Klopt, het is een heel uitgebreid pakket, maar dan kun je wel aan de slag. Met behulp van apps kun je de beleving nog groter maken. Gebruikers worden op de hoogte gehouden met verschillende data zoals snelheid en cadans. In de beta versie is het mogelijk om tegen anderen racen, maar in de volledige versie kun je straks waarschijnlijk ook gewoon in groepjes gaan trainen en met elkaar praten.

ToekomstOp de lange termijn zijn de mogelijkheden eindeloos. Denk aan het includeren van iconische beklimmingen zoals Alpe d'Huez of de Mont Ventoux. Als je nog verder denkt kunnen er wedstrijden gehouden worden tijdens de grote koersen, bijvoorbeeld de Tour. Ondertussen gebruiken Jens Voigt en Laurens ten Dam de software al voor hun wintertraining. Voor meer informatie: http://www.zwift.com/index