Hoe Kenny van Hummel de sprintcarrière van Marcel Kittel uit ergernis in een stroomversnelling bracht

Marcel Kittel was in eerste instantie niet eens de sprinter bij de ploeg van Iwan Spekenbrink. Kenny van Hummel zorgde er min of meer bij toeval voor dat dat veranderde. Een grappige anekdote!

marcel kitte lacht op een bankje

Uiteindelijk won de nu 35-jarige Marcel Kittel veertien etappes in de Tour, vier in de Giro, eentje in de Vuelta, vijf keer de Scheldeprijs en nog talloze eendagswedstrijden en sprints in etappekoersen. Hij was de beste sprinter van z'n generatie tot hij vijf jaar geleden zijn fiets aan de haak hing.

Tijdrijder

Maar in eerste instantie werd hij helemaal niet als de topsprinter waar hij later tot zou uitgroeien, binnengehaald bij Skil-Shimano, de ploeg van Iwan Spekenbrink die nu Team dsm-firmenich PostNL heet. Kittel was vooral een tijdrijder.

In 2010, het jaar voor hij door Spekenbrink werd gecontracteerd, werd hij Duits kampioen in die discipline bij de belfoften. Op het WK in Australië werd hij dat jaar derde in de race tegen klok voor de beloften, vlak achter Taylor Phinney en Luke Durbridge. Maar meer dan 40 seconden vóór ene... Tom Dumoulin, die zevende werd in Geelong.

Kenny van Hummel lanceerde carrière Kittel

Dat hij toch sprinter heeft Kittel - naast z'n eigen snelheid natuurlijk - toch een beetje te danken aan Kenny van Hummel. Samen reden ze in 2011 de Tour de Langkawi in Maleisië. De eerste koers van Kittel bij zijn nieuwe ploeg.

Van Hummel stond daar aan de start als sprinter en de Duitser zou de lead-outs voor z'n rekening nemen. Ook Tom Veelers maakte er deel uit van de sprinttrein. Die laatste vertelde in een theateravond met Kittel en hemzelf een mooie anekdote die RTV Oost optekende.

Na de eerste twee ritten was Van Hummel namelijk niet tevreden over de lead-out van Kittel. De olijke Gelderlander zei dat hij het wel een keer voor zou doen en dat Kittel dan zou kunnen sprinten. Veelers: "Nou, hij bleef de rest met twee, drie fietslengtes voor. De rest is geschiedenis."

Kittel won in datzelfde jaar nog veertien andere koersen, waaronder een rit in de Ronde van Spanje. Kenny van Hummel lanceerde in Maleisië niet alleen de sprint van Kittel, maar z'n hele carrière...