🎥 Pogacar en Thomas animeren finale, maar Tim Merlier wint eerste massasprint in Giro

Tim Merlier heeft Jonathan Milan en Biniam Girmay geklopt in de derde etappe van de Giro d'Italia.

Giro

Na het zware openingsweekend mochten vandaag de sprinters voor het eerst aan de bak in de Giro. Helemaal vlak was de derde etappe echter niet. In de finale lagen twee korte hellingen. De laatste drie kilometer liep wel over vlakke wegen.

Bizarre situatie

In de beginfase heerste een gemoedelijke sfeer in het peloton. Er was weinig animo voor de vroege vlucht en er werd veel gekeuveld. Na een goeie 50 kilometer glipten Lilian Calmejane en Davide Ballerini dan toch weg uit het peloton.

Lang bleven de Fransman en de Italiaan niet voorop rijden. Calmejane was blij met de bergpunten op een klimmetje van vierde categorie en liet zich vervolgens weer inlopen. Even later deed Ballerini hetzelfde.

Lang bleven de Fransman en de Italiaan niet voorop rijden. Calmejane was blij met de bergpunten op een klimmetje van vierde categorie en liet zich vervolgens weer inlopen. Even later deed Ballerini hetzelfde.

Bizarre situatie op 83 kilometer van de finish: een groepje met bijna alle snelle mannen scheurde zich los uit het peloton. Zaten voorin: Merlier, Kooij, Milan, Ewan, Girmay, Groves, Van Poppel, Dainese en Pithie. Jakobsen en Gaviria hebben de slag gemist.

Ontketende Pogacar

Achteraan scheurde het peloton in stukken dankzij het beulswerk van de mannen van Movistar. Cian Uijtdebroeks was de enige klassementsman die niet mee was. Op 44 kilometer van de finish troepte alles (kopgroep en twee pelotons) weer samen en maakte het peloton zich op voor een massasprint.

Op het laatste klimmetje trokken Tadej Pogacar, Thomas én Honoré ten aanval. Honoré moest al snel afhaken, waardoor de twee topfavorieten voor de eindzege plots samen naar de finish reden. De roze trui en zijn grootste uitdager reden de longen uit hun lijf, maar hun moedige poging strandde op 200 meter van de streep.

Tim Merlier trok in Fossano aan het langste eind en wint zo de eerste massasprint in deze Giro. Hij klopte Jonathan Milan en Biniam Girmay. Beelden en uitslag:

Beelden

Uitslag

Morgen wordt er geklommen naar 1000 meter hoogte, waarna een lange afdaling terug naar zeeniveau volgt. Daarna is het 58 kilometer vlak tot aan de finish in Andora (kustgemeente in Italië, niet de dwergstaat Andorra). Op een kilometer van de finish ligt een kort klimmetje.

Nieuws
  • Cor Vos