decoration-one loader
decoration-one
Tekst
Wietze Willem Mulder
Datum

KNWU en Zwift organiseren eerste open NK Zwift

Op zondag 26 februari 2017 om 12.00 vindt de eerste editie van het open Nederlands kampioenschap Zwift plaats. Iedereen - met een profiel op Zwift - kan meedoen, alleen Nederlandse deelnemers worden in de uitslag opgenomen.

Nederlandse wielrenners hebben hiermee de digitale primeur. Het is het eerste nationale online kampioenschap dat vanuit een wielerbond wordt geïnitieerd. Van het NK Zwift wordt live verslag gedaan. Via KNWU Facebook Live is de koers en het commentaar live te volgen. Ex-prof Léon van Bon rijdt het NK Zwift mee.

Zwift is een online trainingsprogramma waar wielrenners online, in een virtuele wereld, met en tegen elkaar fietsen. Het wordt door vele gebruikers ook wel gezien als een online fietscomputerspel. Het is niet ongebruikelijk dat er op een avond meer dan 2000 fietsers uit de hele wereld online op Watopia, (het zelf gecreëerde fietseiland), Richmond (gebaseerd op het WK-parkours van 2015) of Londen (van de Prudential Ride) fietsen.

Sinds november 2016 heeft de KNWU al de eerste primeur te pakken. Als eerste nationale bond is de KNWU actief op Zwift met een eigen trainingskoers. Elke woensdagavond organiseert de KNWU een trainingskoers met de Nederlandse talentenselectie. Online schrijven tientallen fietsers zich in om met en tegen deze selectie te strijden om de virtuele eer.

Een bekend verhaal is de indoor training van Mathew Hayman op Zwift. Na een zware polsblessure kon hij niet anders trainen dan op een indoor trainer. Vele actieve fietsers hebben in de winter van 2015-2016 met hem op Zwift getraind. Het mag bekend zijn dat hij na een periode van herstel in het voorjaar van 2016 Parijs Roubaix wist te winnen, mede dankzij de vele online uren op het virtueel trainingsprogramma.

Foto: KNWU