HomeColumnsColumn | Patrick Lefevere, de Donald Trump van het wielrennen (en hoe...

Column | Patrick Lefevere, de Donald Trump van het wielrennen (en hoe Bokje Otto dat verhelpt)

Onze redacteur neemt een gewaagde stelling in - en hoopt dat niet te bekopen met een paardenhoofd in z'n bed...

Ik weet het: met deze column begeef ik me op glad ijs. Er bestaat een kans dat ik vanavond een paardenhoofd met een QuickStep-petje op in m'n bed vind – wat doe ik nu toch weer, nu vergelijk ik en passant Patrick Lefevere naast Donald Trump ook nog met de maffia…

Dus daarom, Patrick, alvast even dit, mocht je het briesend op je telefoon lezen: haal even adem, tel tot tien, denk aan een lief geitje (of aan één van de wolven uit je wolfpack, als dat beter helpt). Ik vind je heus niet echt even kwaadaardig als Donald Trump. Dit is maar een stukje op een website. Het is met een knipoog bedoeld, en het gaat over wielrennen. Sport dus; niet de geopolitieke ordening der dingen.

Maar goed, ik moet ook niet helemaal terugkrabbelen alvorens ik ook maar een letter op het spreekwoordelijke papier heb gezet. Want ik zie dus wel degelijk gelijkenissen tussen jou, Patrick, en de idioot die de Amerikanen hebben gekozen tot 'leider van de Westerse wereld', Donald Trump.

Dat zit 'm vooral in jullie gebruik van het sociale medium Twitter. Allebei schuwen jullie het niet om ogenschijnlijk zonder na te denken de meest bizarre beledigingen en andersoortige meuk de digitale wereld in te slingeren. Niet zo'n probleem als Henk Overburg uit Zaandam dat doet, met z'n drie volgers, maar als een president of ploegbaas met veel meer volgers het doen (oké, je hebt nog wel nét iets minder volgers dan de president), wordt het een ander verhaal.

Waar Trump het vooral heeft gemunt op politieke tegenstanders en journalisten, daar heb jij het vooral gemunt op wielrenners die niet in jouw ploeg rijden en ehh… ja, ook journalisten. Met name Thijs Zonneveld moet het ontgelden. Gisteren noemde je hem een roddeljournalist (nadat hij het had gedurfd een feit te twitteren) en al eerder maakte je hem uit voor loser, halve journalist en mislukte coureur (zie tweets onder deze column).

Na de horrorcrash in de Ronde van Polen lag Fabio Jakobsen nog op het asfalt en je twitterde al dat Dylan Groenewegen de gevangenis in moet. Later kwam je daarvan terug – wat dat betreft: chapeau, dat zul je Trump nooit zien doen. Maar beste Patrick, is het niet beter om dat terugnemen voor te zijn?

En omdat ik constructief met je mee wil denken, heb ik iets bedacht. Iedere keer als je met hartslag 180 en een kloppend adertje bij je slaap briesend van woede iets wilt twitteren, google je eerst even op 'Bokje Otto'. Je kijkt tien seconden naar de afbeelding die je hieronder ziet. Als je daarna nog steeds de aandrang voelt om op verzenden te drukken, is het oké. Deal?

Het zou je zoveel beter staan, want volgens mij ben je als je niet boos bent best een een lieve, grappige man. Nou, ik zie het wel. Als ik vanavond geen paardenhoofd met een QuickStep-petje op in bed vind, dan beschouw ik mijn Bokje Otto-challenge als geaccepteerd..

Bokje Otto

Tweets van Patrick die we niet meer zien als hij eerst even naar bokje Otto kijkt

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Tom Pidcock kiest zijn WK-favoriet en reageert op kritiek: ‘Het is mijn beslissing of ik al dan niet WK rijd’

Wie Pidcock ziet als zijn opvolger? "Wout. The big racer", vertelt hij in een...

Groenewegen sprint met twee vingers in de neus naar zege in Saudi Tour: ‘Een geweldig begin van het seizoen’

De eerste etappe in de Saudi Tour werd gekenmerkt door slechte wegen, enorme snelheden...

Gerben de Knegt vol vertrouwen voor WK: ‘Ik denk dat Mathieu zal winnen na een spannende slotronde waarin hij Van Aert lost’

Afgelopen weekend won zowel Van Aert als Van der Poel op indrukwekkende wijze. De...

Geen zorgen om knieblessure Bernal: ‘Hij is onderzocht en er is niets zorgelijks’

De Colombiaan van INEOS Grenadiers kampte namelijk met knieklachten. Vorig jaar brak Bernal onder...

Meer zoals dit

🎥 David Dekker en pelotonnetje Nederlanders/Belgen rennen voor hun leven om vliegtuig te halen

Veel profs waren de afgelopen dagen op Mallorca om te trainen en/of de wedstrijden...

📸 Puck Pieterse krijgt krijgt superschattige tekening van jonge Franse fan (met voorspellende 🌈..?)

Puck Pieterse won gisteren met overmacht de laatste wereldbekermanche in Besançon (in afwezigheid van...

🎥 Uit de weg! Inge van der Heijden zorgt voor hilariteit op podium in Besançon

Materiaalpech weerhield Puck Pieterse er niet van om tijdens de wereldbekermanche in Besançon opnieuw...