Indrukwekkende Martinez sloopt BORA-tweetal en wint, bijltjesdag voor Bernal en de Fransen

De etappe met maar liefst zeven beklimmingen werd een strijd op twee fronten: in de kopgroep om de dagzege, daarachter om de secondes.
daniel martinez

Het ging bij aanvang van de rit over maar liefst zeven cols hard. Iedereen wilde in de vlucht van de dag. Bij de Tourorganisatie werden ze er radeloos van. De ploegleiders en tourvolgers kregen op een gegeven moment het volgende zinnetje door hun radio's te horen: "There are riders everywhere!". Toen de rook eenmaal wasopgetrokken bleken er 14 man vooruit te zijn die elkaar vonden. Hieronder zie je namen:

Het peloton gaf haar goedkeuring en de groep kreeg een voorsprong van meer dan 10 minuten. De rust was teruggekeerd. Tot we opeens in beeld zagen dat Bauke Mollema had opgegeven. Hij was samen met Romain Bardet en Nairo Quintana - die allebei hun weg wel konden vervolgen- op 85 kilometer van de streep betrokken bij een valpartij. De Groninger liep daarbkij vermoedelijk een gebroken pols op.

In de koers was het wachten op de laatste loodzware klim van de dag naar de Puy Mary, een uitgedoofde vulkaan zoals er talloze zijn in de streek waar de renners vandaag doorheen fietsten (waaronder ook de beruchte Puy de Dôme). De laatste 2,5 kilometer ligt het stijgingspercentage gemiddeld boven de tien procent. En dus bleef het spannend tot het einde, zowel vooraan als bij de favorieten.

Maximilian Schachmann leek vooraan de beste papieren te hebben, hij loste Neilson Powless en probeerde het in z'n eentje. Daniel Martinez volgde, met Schachmanns ploeggenoot Lennard Kämna in z'n wiel, op korte afstand. In de groep der favorieten was het bijltjesdag voor de Fransen: zowel Guillaume Martin als Romain Bardet moesten lossen, onder het tempo van INEOS en Jumbo-Visma, waar Tom Dumoulin andermaal een knechtenrol voor z'n rekening nam en lang op kop van de groep sleurde.

In de laatste 2,5 steile kilometers kwam Martinez met Kämna bij Schachmann en wist de Colombiaan het in een schitterende sprint der stervende zwanen af te maken. Hij klopte Kämna nipt; Schachmann was al gelost. Ondertussen was het in het peloton ook vuurwerk. De Slovenen waren de sterksten, Pogacar en Roglic reden iets voor de rest uit, waar vooral Egan Bernal het zwaar had. De INEOS-renner verloor 37 seconden op het Sloveense duo.

De sprint der stervende zwanen

Top 10 van de dag

Het behoorlijk door elkaar geschudde algemeen klassement na de dertiende etappe

(Tom Dumoulin is op de dertiende plaats de beste Nederlander)

Laatste nieuws