Giro | Ecuadoriaanse eend wint etappe, Kelderman sterk, Thomas (val) en Yates haken af

Op dag twee meteen de eerste bergetappe op de Etna. Er vielen (letterlijk) slachtoffers... Wat een knotsgekke rit!
jonathan caicedo

Vallen in de geneutraliseerde zone; in de Tour zagen we Ilnoer Zakarin al tegen een paaltje oprijden en in deze Giro was het de beurt aan topfavoriet Geraint Thomas om te vallen. Het leek op wat kleerscheuren en schaafwonden na wel mee te vallen, maar dat bleek toch anders te zitten: al voor de Etna moest de Welshmen de rol lossen. Hij eindigde uiteindelijk op 12 minuten en kan een kruis zetten over zijn klassementsambities - als hij morgen al van start gaat.

Ondertussen plaatste BORA-knecht Matteo Fabbro een krachtseruptie op de flanken van de vulkaan. Zijn verschroeiende tempo was er zelfs even te veel aan voor enkele ploeggenoten die 'm tot kalmte maanden. Nog belangrijker: met nog zo'n 9 kilometer te gaan kon ook Simon Yates het tempo niet bijbenen, met nog een man of 25 in de groep der favorieten. Wilco Kelderman en Steven Kruijswijk volgden wel goed; Koen Bouwman en Sam Oomen zaten er ook nog bij op dat moment, maar kreeg het al wat moeilijker.

Kelderman voelde zich zelfs zo goed dat hij op 4 kilometer van de meet aanviel. Nadat de Sunweb-kopman voor de aanval koos deed Vincenzo Nibali dat ook, waardoor het groepje met de favorieten werd uitgedund tot zeven - met Kelderman daar dus nog voor (al had de regie daar geen oog voor).

Vooraan reed - oneerbiedig gezegd - ondertussen ook nog steeds het laatste restant van de kopgroep, Jonathan Caicedo vooruit. De Ecuadoriaanse kampioen beukte op het grote verzet tussen de gestolde lava door naar de etappezege: de eerste zege in het veelbesproken eendenshirtje van EF Pro Cycling. Het roze gaat nét aan z'n neus voorbij. Hij staat in dezelfde tijd als de jonge Portugees Joao Almeida (Deceuninck-Quickstep), maar die gebruikte minder honderdsten voor z'n tijdrit eergisteren.

Het algemeen klassement na de aankomst op de Etna

Met 28 honderdsten is het roze voor Almeida..

Top 10 van de dag

Laatste nieuws