'Annemiek van Vleuten reed de slotklim van de Giro gisteren vorig jaar sneller op dan Wilco Kelderman'

Oké, er moeten uiteraard wat nuances bij, maar toch...

annemiek van vleuten

Alvast meteen maar even om alle mannen die nu briesend boven hun telefoon of toetsenbord hangen de nuances die bij de kop van dit bericht horen: ja, de mannen in de Giro reden vlak voor ze aan de slotklim begonnen nog een ander klein klimmetje (de Stelvio..) op en ze zijn al meer dan twee weken onderweg in een loodzware Giro.

Maar toch, de Finse wielerwetenschapper die op Twitter bekendstaat als @ammattippyoraily legde de klimtijden van de slotklim van gisteren in de Giro - de Torri di Fraele naar Lagho di Cancano - naast die van Annemiek van Vleuten, die de beklimming in de Giro Rosa van 2019 opreed.

De Vleutense, die de berg ook heel vaak oprijdt als ze op trainingskamp in Livigno is, noteerde toen een tijd van 24 minuten 48 seconden. Dat is maar 4 seconden langzamer dan etappewinnaar Jai Hindley en zijn medevluchter, die er gisteren dus 24 minuten 44 seconden over deden.

Daarop doorrekenend kun je concluderen dat Van Vleuten de klim vorig jaar sneller opreed dan Wilco Kelderman. De snelste man van gisteren, Pello Bilbao, ging nog wel een stukje harder dan Van Vleuten in 2019. de Spanjaard noteerde een tijd van 23 minuten 35 seconden. Bovendien reden de mannen de Stelvio volgens de Fin in een duizelingwekkend tempo omhoog.

Met alle voorbehouden eerder in dit artikel gemaakt, snap je wel dat Van Vleuten bij Mitchelton-Scott vaak met de mannen mee op trainingskamp gaat. Zeker klimmend slaat ze daar, ook gezien haar mindere gewicht, zeker geen modderfiguur.