7 (Realistische en iets minder realistische) scenario's voor het zinderende slotweekend van de Giro

Het belooft na de enerverende etappe over de Stelvio een superspannend slotweekend van de Giro te worden. Hier alvast 5 scenario's over hoe het af gaat lopen. De een is wat realistischer dan de ander...

wilco kelderman

Scenario 1: het Lemond-Fignon-scenario

Jeweetwel, de Tour van 1989, waarin Greg Lemond in de slottijdrit 50 seconden goedmaakte en de Ronde met 8 seconden verschil won. Dat dus, maar dan met drie man, waarin Wilco Kelderman de Greg Lemond is. De Nederlander staat na zaterdag derde, maar vlamt in Milaan de mindere tijdrijders Hart en Hindley voorbij. Verschil met nummer twee Hart: 6 seconden, daarmee het kleinste verschil ooit in een grote ronde. Nederlandse wielervolgers lopen nog tot en met woensdag met een verhoogde hartslag rond.

Scenario 2: het Rasmussen-scenario

Nee, niet dat er iemand van de favorieten in Mexico bleek te zijn, maar dat van de tijdrit vol rampspoed. In de Tour van 2005 duikelde de Deen van het podium door z'n slottijdrit op alle mogelijke wijzen te verprutsen; hij viel en wisselde drie keer van fiets.. In dit scenario is Tao Geoghegan Hart natuurlijk de Rasmussen van dienst. Hij pakt zaterdag het roze, maar levert dat zondag weer in aan Kelderman na een waardeloze tijdrit.

Scenario 3: het Van Empel-scenario

Een niet heel denkbaar scenario waarbij iedereen zaterdag vanwege mysterieuze redenen vergeet dat er op weg naar Sestriere nog één renner een heel eind voor het peloton uitrijdt: Etienne van Empel van Vini Zabù - hij is stiekem al 's nachts aan de etappe begonnen. Pas als de etappeuitslag in beeld komt, roept Karsten Kroon opeens: 'Warempel, het is Van Empel!'

De Nederlander pakt 4 uur op de groep der favorieten en verliest de 13 minuten voorsprong die hij daarmee in de tijdrit heeft niet meer. Kelderman wordt tweede. Sam Oomen rijdt de tijdrit van z'n leven en finisht ook op het podium, dat daarmee volledig Nederlands kleurt!

Vooraan Etienne van Empel, die voor 'Het Wonder van Sestriere' gaat zorgen

Scenario 4: het Pogacar-scenario

Wilco Kelderman heeft zaterdag een slechte dag en wordt door zowel Hart als Hindley op een minuut gereden. Een dag later heeft iedereen in Nederland de hoop al opgegeven, maar Kelderman rijdt als een raket door Milaan en pakt in de luttele 14 kilometer lange tijdrit de roze trui alsnog. Eind goed, al goed.

Wilco Kelderman op z'n tijdritfiets/raket voor zondag

Scenario 5: het Sunweb-maakte-een-ontzettende-fout-scenario

Wilco Kelderman verliest zaterdag opnieuw wat tijd op Hart en Hindley is ook niet sterk genoeg om de Brit te lossen. Hart houdt in de tijdrit een seconde 15 over op Kelderman. 15 seconden die niet van belang waren geweest als Hindley op de Stelvio bij Kelderman was gebleven, want no way dat de Nederlander dan op meer dan 2 minuten was gereden door Hart.

Scenario 6: het Nibali-scenario

De Haai doet de trucendoos nog één keer open. Niemand kan nu nog weten wat z'n truc precies gaat worden, maar zondag staat-ie opeens in het roze. Het kan zijn dat hij alle renners bovenop Sestriere bekogelt met sneeuwballen en ze zo een voor een uitschakelt, maar misschien laat de Giro-organisatie hem ook wel twee in plaats van drie keer naar Sestriere klimmen zaterdag. We weten het simpelweg nog niet...

De Haai, nadenkend over een slinks plan

Scenario 7: het saaiste secenario (maar wel een prima scenario voor Kelderman)

Kelderman is hersteld van de slijtageslag op de Stelvio en de etappe naar Sestriere blijkt niet zwaar genoeg voor Hart (en Hindley) om het verschil te maken. Joao Almeida wint de etappe met een sprintje van een groep van een man of tien, waar Kelderman keurig bij zit. In de tijdrit pakt-ie nog 11 seconden op Hart en 27 op Hindley. Hoera!

Wilco Kelderman in het roze!