Rennersprotest in Vuelta onder leiding van Chris Froome, etappe iets later begonnen

Na het protest in de Giro roeren de renners in de Vuelta zich ook.

chris froome

De renners in de Vuelta hielden vanmiddag bij de start van de elfde etappe een kort protest; ze gingen ongeveer een kwartier later van start dan gepland was. Het protest werd geïnstigeerd door Chris Froome en had de steun van enkele CPA-leden (CPA is de rennersvakbond) en enkele ploegen. De korte staking had alles te maken met de finish, en vooral de afwikkeling daarvan, van de etappe van gisteren.

De finish stond in het roadbook als vlak te boek, waardoor de 3-secondenregel zou moeten gelden - dat wil zeggen dat alle renners die binnen drie seconden na de laatste man van het peloton (of een andere groep) binnenkomen dezelfde tijd krijgen. Nu was de finish allesbehalve vlak en dus besloot de jury na veel vijven en zessen de tijdsverschillen toch aan te rekenen. Hierdoor verloor onder andere Richard Carapaz 3 seconden en wisselde het rood van eigenaar; Primoz Roglic draagt dat nu.

Het is de vraag of Froome dit ook had gedaan als zijn ploeggenoot niet het grootste slachtoffer van de jury-beslissing was geweest. Aan de andere kant veranderde de jury de spelregels wel tijdens de race - of beter gezegd: vlak na de race.

Hieronder zie je beelden van het protest, waarbij Froome de boel stillegt en Vuelta-directeur Javier Guillén, op afstand, de renners probeert te overreden om toch van start te gaan - hetgeen dus na een kwartier gebeurde.