Om speculaties over door KNWU verzwegen positieve test te stoppen: deze namen zijn het niet

En dat weten we zeker, omdat de naam van de op rHepo positief geteste renner ook bij ons bekend is.

vraagteken

Gisteren kwam naar buiten dat de KNWU de naam van een in 2011 op rHepo positief geteste Nederlandse wielrenner niet bekend heeft gemaakt, omdat de wielerbond er zeker van was dat de renner in kwestie zijn carrière zou beëindigen (hier lees je veel meer over de achtergronden van de zaak).

Onze collega's van Wielerflits kozen ervoor om de naam van de wielrenner die out of competition werd betrapt op dopingebruik niet bekend te maken, ook omdat er nare privéomstandigheden speelden op het moment van de positieve test. Wij steunen die keuze - de naam van de (oud-)wielrenner is bij ons ook bekend.

Maar we zien in onze omgeving en op internetfora ook dat er druk wordt gespeculeerd over wie de renner zou kunnen zijn. Dat vinden we niet eerlijk ten opzichte van die oud-wielrenners. Ze worden door een zaak waar ze niks mee te maken hebben in een een kwaad daglicht gesteld. Het is al met al een lastige spagaat, maar met dit bericht willen we zonder bekend te maken om welke renner het gaat wel duidelijk maken om wie het vooral níét gaat.

Zo gaat name de naam van Remmert Wielinga veel rond, omdat hij in 2011 vrij abrupt gestopt is met fietsen. Hij is het niet. Net als Joost Posthuma, Addy Engels en andere namen van Nederlandse profs die bij grote ploegen reden en rond 2011 stopten. De renner in kwestie reed op de weg namelijk voor een continentale ploeg en bij het horen van zijn naam zal er bij het grote publiek - en zelfs bij de meer dan gemiddelde wielervolger - geen belletje gaan rinkelen.

De zaak is dus nieuwswaardig omdat de KNWU (mogelijk) niet goed heeft gehandeld, maar niet omdat er een grote naam uit het Nederlandse wielrennen bij de zaak betrokken is. Waarvan akte.