De UCI blijft er z'n best voor doen: veldrijden op de Olympische Winterspelen

Zou het er nog van gaan komen in het tijdperk Van der Poel?

mathieu van der poel wk veldrijden

Nederland is op de Olympische Winterspelen gouddelver dankzij het schaatsen (en Nicolien Sauerbreij behaalde goud bij het snowboarden in Vancouver 2010), maar als het aan de UCI ligt zouden ook Mathieu van der Poel, Lucinda Brand en Ceylin del Carmen Alvarado op de Winterspelen actief kunnen zijn. De wielerbond pleit ervoor om veldrijden een Olympische sport te maken, op de wintereditie welteverstaan.

Het is niet voor het eerst dat de UCI met het idee op de proppen komt, want vanuit het hoofdkantoor in Zwitserland is er al een langdurige lobby voor veldrijden op de Winterspelen. Sportief directeur van de UCI Peter Van den Abeele zegt in een rondetafelgesprek georganiseerd door Wielerflits dat corona echter wat roet in het eten gooit.

Dit jaar was er in het Zwitserse Villars speciaal een wereldbekercross op 1300 meter hoogte georganiseerd om het IOC ervan te overtuigen dat veldrijden toch echt een wintersport is. Men had er gehoopt op sneeuw, maar door corona moest de cross worden afgelast - in het Olympische handvest staat namelijk dat een wintersport op sneeuw of ijs gehouden moet worden.

Met een Olympische status hoopt de UCI het veldrijden wat nieuw leven in te blazen, ook in andere landen dan Nederland en België. Ze zien dat er in andere landen door de Olympische status van mountainbiken veel meer aandacht voor die discipline is.