doDisplay('div-gpt-ad-WielerNL_below_menu_allpages');

Michel Wuyts: 'Die lekke band is de essentie, de ommeslag' 

Michel Wuyts analyseert het WK en de toestand van het veldrijden in het algemeen. Zoals altijd houdt hij er weer een geheel eigen mening op na..
doDisplay('div-gpt-ad-WielerNL_below_image_article');
@media (max-width: 679px){#fig-61aded30dee46 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-61aded30dee46 img{#fig-61aded30dee46 img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-61aded30dee46 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-61aded30dee46 img{#fig-61aded30dee46 img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-61aded30dee46 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-61aded30dee46 img{#fig-61aded30dee46 img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-61aded30dee46 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-61aded30dee46 img{#fig-61aded30dee46 img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}michel wuyts
doDisplay('div-gpt-ad-WielerNL_in-content_top_article');

Direct na het WK veldrijden bij de heren elite ging commentator Michel Wuyts live op de Facebook-pagina van Sporza. Hij kwam daarin uiteraard te spreken over de strijd tussen Mathieu van der Poel en Wout van Aert, maar ging ook in op hoe het veldrijden er in z'n algemeenheid voor staat en dan met name de verschillen tussen het Nederlandse veldrijden en het Belgische (Vlaamse) veldrijden.

In het duel tussen Van der Poel en Van Aert speelde het moment waarop die laatste lek reed volgens Wuyts een grote rol. "Dat zou ik graag willen weten. Dat is de essentie, de ommeslag. Het is een verschrikking als je een kilometer op zo’n lekke band moet rijden. Alle sappen die in je lijf stromen, stromen naar je benen. Je loopt helemaal vol, je pompt je letterlijk helemaal leeg. Ook mentaal is dat zwaar om dragen."

Hij wil daarmee overigens niet zeggen dat Van Aert zonder lekke band had gewonnen. De Belg had ook wel gezien dat Van der Poel de steile brug in het parkoers veel beter verteerde dan zijn landgenoot. "Van der Poel reed daar voor de lekke band al 5 seconden van zijn achterstand af. De beste Van der Poel zat er toen al aan te komen. Toch had Van Aert meer nadeel van de lekke band dan Van der Poel van zijn val. Bij een val heb je de adrenalinestoot, een aanval van woede."

Volgens Wuyts had Van der Poel geleerd van de pechgevallen die hij eerder dit seizoen had. "Ik herinner me dat hij zijn tijd nam om zijn fiets recht te zetten. Hij zal goed gekeken hebben naar de drie crossen ervoor, want daar is iedere keer hetzelfde scenario geschreven: de snelle openers heeft hij cash betaald."

Er won dus een Nederlander bij de elite heren, maar Wuyts vindt niet dat in die categorie het probleem zit voor het Vlaamse veldrijden. "Daar zijn we in de breedte sterker dan Nederland. "Ik vind de jeugdcategoriën opvallender. En bij de vrouwen zit het echte probleem. Wij hangen het voruwenveldrijden al tien jaar op aan één persoon: Sanne Cant. Ondertussen rijden alle Nederlandse toppers bij de ploegen van Mettepenningen en Nys, die er het geld wel voor uit willen geven."

Hieronder bekijk je de hele Facebook-sessie van Wuyts

doDisplay('div-gpt-ad-WielerNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws