HomeAchtergrondThijs Zonneveld over de Zaak Hirschi: 'DSM is heel lang bezig geweest...

Thijs Zonneveld over de Zaak Hirschi: ‘DSM is heel lang bezig geweest hem de ploeg uit te krijgen, ontzettend raar verhaal’

De journalist die het naar buiten kwam, vertelt in de de Sporza-podcast De Tribune iets meer over deze mysterieuze zaak tegen José de Cauwer en Michel Wuyts.

Thijs Zonneveld bracht gisteren samen met zijn AD-collega het nieuws naar buiten dat Team DSM van Marc Hirschi afwilde vanwege een vertrouwensbreuk. In het artikel wordt duidelijk dat eerdere verhalen over te weinig waardering en te weinig salaris in ieder geval uit de lucht gegrepen zijn, maar er blijft ook veel onduidelijk.

In De Tribune, een radioprogramma en podcast van Sporza, verschaft Zonneveld iets meer duidelijkheid tegenover de andere gasten Michel Wuyts en José de Cauwer. “Het is een ontzettend raar verhaal. Wat je in Equipe las over te weinig geld of te weinig felicitaties na zijn overwinningen, wat het Kamp Hirschi liet doorsijpelen, is niet waar. Er zit veel meer achter.”

Volgens Zonneveld is het besluit om het contract met Hirschi te ontbinden niet zomaar van de ene op de andere dag genomen. “Binnen de ploeg en bij DSM is het een heel lastig thema geweest. Ze zijn er heel lang mee bezig geweest om hem in feite uit de ploeg te krijgen. Ze zijn wel op een vreemd moment uit elkaar gegaan, kort na de ploegenpresentatie in december. En enkele dagen later had hij ineens een contract bij UAE, een contract dat ook al lastminute in elkaar was gesleuteld. Maar er is dus veel meer aan de hand dan alleen maar iets met geld of het gegeven dat DSM niet goed zou kunnen omgaan met kopmannen.”

Wuyts en De Cauwer vinden het een vreemd verhaal. Ze willen graag meer duidelijkheid (van Zonneveld). “Ik wil het van Thijs Zonneveld weten: waarom zijn ze uiteen gegaan? Er was een dwingende reden… Heeft het iets met ketonen te maken?”, wilde de commentator weten (Team DSM verbiedt ketonen voor z'n rijders en rijdsters).

“Het is echt wel iets anders, maar ik denk dat je in de goeie richting denkt, Michel”, antwoordt Zonneveld daarop. “Maar wat het precies is weet ik ook niet. Maar ketonen zelf? Dat is niet doorslaggevend of het zou te kort door de bocht zijn volgens mijn informatie. Ik weet ook niet of dat de reden zou zijn om zo'n veelbelovende renner af te stoten. Hoe ik het begrijp, was het belang vooral bij DSM om Hirschi uit de ploeg te krijgen.”

Wuyts vindt vervolgens dat het publiek er recht op heeft op de ware reden te weten. “Gezien de enorme belasting van het verleden van deze sport vind ik dat dat niet kan. We hebben recht op de waarheid.”

Maar volgens Zonneveld gaat dat er niet van komen, zeker niet op korte termijn. “Ik verneem dat zij de echte reden niet mogen vertellen, dat ze een overeenkomst hebben gesloten waarbij DSM geen commentaar levert over waarom ze uit elkaar zijn gegaan.”

En inderdaad, Sporza vroeg beide partijen (Team DSM en Fabian Cancellara, de manager van Hirschi) nog om commentaar over de zaak, maar beiden zeiden dat ze daar gezien de overeenkomst die ze met elkaar hebben gesloten weinig tot niets over konden zeggen.

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Boze Quinten Hermans: ‘Ik raad iedereen van de pers aan om een goeie uitleg te vragen aan Aike’

Quinten Hermans eindigde dit jaar tweede in Luik-Bastenaken-Luik en toonde zich in bloedvorm tijdens...

Tour | Bom bij Intermarché: geen Quinten Hermans in de Tourselectie

Bommetje bij Intermarché-Wanty Gobert Matériaux. De Tourselectie is bekend en de meest opvallende naam...

Julian Alaphilippe mist Tour de France: ‘Een moeilijke beslissing voor de ploeg, maar ik snap het volledig’

Wereldkampioen Julian Alaphilippe is er dit jaar niet bij in de Tour de France....

BREAKING: Géén Alaphilippe in de Tour

Julian Alaphilippe zal dit jaar niet deelnemen aan de Tour de France. De tweevoudige wereldkampioen...

Meer zoals dit

Overzicht | Dit is de startlijst voor de Tour de France 2022

De ploegen voor de Tour de France druppelen langzaamaan binnen. Team Jumbo-Visma was de eerste ploeg die haar selectie wereldkundig maakte. Een overzicht.

Richard Plugge geen fan van kampioenstruitjes: ‘Ik geloof heilig in dat teamgevoel en dat creëer je mede door hetzelfde shirt te dragen’

Pascal Eenkhoorn pakte de nationale kampioenstrui vrijdag, maar Jumbo-Visma-manager Richard Plugge is geen fan...

BK | Philipsen torst de druk van de topfavoriet. Of durft Alpecin-Fenix twee treintjes op te stellen?

Eindelijk! De royale (maar ondertussen onthoofde) sprint op het BK in Middelkerke komt eraan....