Annemiek van Vleuten over gelijke beloning: 'Volgorde verkeerd, zou moord doen voor vrouweneditie Ronde van Lombardije' 

Afgelopen week was er ophef over over het prijzengeld in de koers. Het verschil tussen het prijzengeld van de mannen en de vrouwen is erg groot. Annemiek van Vleuten deed ook haar zegje en heeft een verrassende mening.
annemiek van vleuten

Annemiek van Vleuten is - samen met Anna van der Breggen - de primadonna van de vrouwenkoers. Ze zou er zeer veer persoonlijk belang bij hebben als het prijzengeld bij het vrouwenwielrennen wordt opgeschaald en gelijkgetrokken met de mannen, ze wint immers vaak.

Toch liggen de prioriteiten van de renster van Movistar ergens anders. Ze is het grotendeels eens met het betoog van Thomas van den Spiegel (zie in het artikel hieronder), organisator van onder andere de Ronde van Vlaanderen en Omloop Het Nieuwsblad, zei ze in NRC.

Ze ging daarin in op het initiatief van een fan om prijzengeld te crowdfunden voor de vrouwenkoers van Strade Bianche (er is op moment van schrijven meer dan 22.000 euro ingezameld). "Ik word er superblij van dat er fans zijn die het niet vinden kunnen dat we ongelijk prijzengeld krijgen, maar de verandering moet in een andere volgorde gaan."

Die volgorde houdt volgens Van Vleuten in: meer vrouwenkoers en meer zichtbaarheid. "Het belangrijkste is dat wedstrijden voor vrouwen georganiseerd worden en op tv te zien zijn. Ik zou bijvoorbeeld een moord doen voor een vrouweneditie van de Ronde van Lombardije. Maar als verplicht wordt gesteld dat ze gelijk prijzengeld gaan uitkeren en dat die wedstrijd daardoor niet kan worden georganiseerd, zijn we verkeerd bezig.”

Veel rensters en volgers van het vrouwenwielrennen volgen deze redenatie: meer zichtbaarheid van de vrouwenkoers (dus meer op tv en meer wedstrijden) leidt tot meer sponsoren en op de lange termijn dus voor de financiële middelen om het prijzengeld gelijk te trekken.

Laatste nieuws