HomeAchtergrondInterview | Egan Bernal: 'Afwachten hoe m'n rug het gaat houden in...

Interview | Egan Bernal: ‘Afwachten hoe m’n rug het gaat houden in grote ronde’

Met een ongebreidelde aanvalslust in de eerste koersen van het jaar heeft Egan Bernal (24) afgerekend met het teleurstellende 2020, waarin hij door rugproblemen zijn status als Tourwinnaar niet wist te bevestigen. De Colombiaan is nog niet verlost van zijn rugpijn, maar zijn vechtlust en niveau zijn terug.

Het jaar 2020 was door de coronacrisis voor iedereen moeilijk, maar voor jou kwamen je rugproblemen er bovenop. Hindert die blessure je nog steeds op de fiets?

“Soms heb ik nog last van mijn rug. Zowel op de fiets als van de fiets. Maar ik merk tegelijkertijd dat het steeds beter gaat. Ik ben tevreden, want in Strade Bianche en Tirreno-Adriatico kon ik weer kracht zetten zoals ik vroeger kon. Op die momenten was de pijn niet al te erg. Het proces gaat dus de goede kant op, maar we moeten hard blijven werken en blijven monitoren hoe de pijn gaat zijn in een race van drie weken. Dat is nog afwachten.”

Hoe heeft Ineos Grenadiers je bijgestaan in deze moeilijke tijd?

“Vooral net na de mislukte Tour de France van vorig jaar kende ik een moeilijke periode in Colombia, maar ik voelde de steun van de ploeg. Het was moeilijk om niet te finishen in de Tour de France, terwijl ik als titelverdediger met rugnummer één op mijn rug reed. Al snel hebben de ploeg en ik een plan opgesteld om terug te keren op mijn oude niveau. De ploeg heeft daarin geweldig gehandeld.”

Servais Knaven en Dylan van Baarle vertelden vorig jaar in Wieler Revue dat je een persoon bent die constant wil blijven leren en die voor zijn leeftijd heel volwassen is. Hoe komt het dat je dat op jonge leeftijd al hebt?

“Ik weet het niet, haha. Het is voor mij normaal om respect te hebben voor de mening en visie van mensen die veel meer ervaring hebben in de wielersport dan ik. Ik ben tenslotte pas 24 jaar. Waarom zou ik niet naar zulke mensen luisteren? Het is goed om op andere mensen te vertrouwen en te luisteren naar hun adviezen.”

Je loopbaan ging razendsnel. In 2018 maakte je de overstap van Androni-Sidermec naar het toenmalige Team Sky. Was dat een soort cultuurshock voor je?
“Dat was een grote verandering, ja. Toen ik bij Team Sky tekende, sprak ik niet zo goed Engels. Toen ik de beslissing nam om naar deze ploeg te gaan, was ik daar best een beetje nerveus voor. Als je de taal niet spreekt dan kun je je moeilijk laten gelden of snap je niet goed wat er van je wordt verwacht, maar de aanpassing viel reuze mee. Bij Ineos lopen genoeg mensen rond die Spaans spreken. Ze snappen dat je niet perfect Engels spreekt. Ik heb het nooit moeilijk gehad met mijn plek vinden. Om naar Ineos Grenadiers te gaan is de beste keuze geweest die ik kon maken en ik voel me nog steeds perfect op mijn plaats bij de ploeg.”

In de Giro d’Italia start je met onder anderen Iván Ramiro Sosa, Pavel Sivakov en Daniel Felipe Martínez aan je zijde. Renners die ook grote races kunnen winnen. Vind je het fijn om de druk van het kopmanschap te delen met andere renners?

“Ja, zeker. Het maakt ons als ploeg alleen maar sterker. In het huidige peloton rijden steengoede renners met onder anderen Tadej Pogačar, Primož Roglič en Wout van Aert. Het is voor Ineos Grenadiers beter om meerdere kaarten te hebben om te spelen en als individu is het fijn om te druk te delen. Om het leiderschap te delen is voor mij geen enkel probleem. We zijn professioneel genoeg om te weten hoe we moeten omgaan met de situatie. Het is simpel: de sterkste van de ploeg zal uiteindelijk de rol van leider op zich nemen.”

Het complete interview met Bernal, waarin hij onder meer dieper ingaat op de oorzaak van zijn rugproblemen, zijn herstel, de rol van wijlen Nicolas Portal en de gekte rond zijn persoon na de Tour de France van 2019 lees je in onze Giro-special. Die kun je hier bestellen.

Beeld: ProShots

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

‘Spion’ van Sporza doet enkele onthullingen over Evenepoel: ‘Hij trainde op kerstavond in het donker’

Remco Evenepoel heeft een zorgeloze winter achter de rug. Hij beleefde naar eigen zeggen...

Column | Knoop het voor altijd in je oren: het is Strade Bianche en niet Strada Bianchi!

Helaas wordt die fout nogal eens gemaakt en dat is onze redacteur een doorn in het oog.

Team Visma | Lease a Bike start met Valter als kopman in Strade Bianche: ‘Het is een eer om kopman te zijn’

De Hongaar heeft een goede track-record in de Italiaanse semiklassieker. In 2022 werd hij...

Kopecky blikt nog eens terug op Strade Bianche vorig jaar: ‘Geen spijt hoe het is gegaan, het was een eerlijke strijd’

Het verhaal is bekend: in de finale kwamen ploeggenoten Vollering en Kopecky op kop...

Meer zoals dit

‘Spion’ van Sporza doet enkele onthullingen over Evenepoel: ‘Hij trainde op kerstavond in het donker’

Remco Evenepoel heeft een zorgeloze winter achter de rug. Hij beleefde naar eigen zeggen...

Oud-prof Stijn Steels doet boekje open over ‘Zwiftrenners’ Vine en Osborne: ‘Ik krijg nog nachtmerries!’

Stijn Steels stopte eind 2022 op 32-jarige leeftijd met profwielrennen. De neef van spurtbom...

Mathieu van der Poel over aanvallend koersen en wattages: ‘Het is grappig dat juist demarrages de minste pijn doen bij me’

In ons nieuwste magazine – de superdikke seizoengids met alle info over het wielerseizoen...