Overzicht | Koers op tv: vanaf woensdag koers met het bord op schoot (en alvast een amuse Giro)

Hieronder lees je waar en hoe laat je je deze week wielrennen op tv ziet (en wie en wat je dan ziet).

pizza op schoot

Woensdag tot en met zondag: Ronde van de Algarve

Wat hebben Remco Evenepoel, Tadej Pogacar, Primoz Roglic en Geraint Thomas gemeen? Ze prijken allemaal op de erelijst van de Ronde van de Algarve. Evenepoel won vorig jaar, Pogacar in 2019, Roglic was in 2017 de sterkste en Geraint Thomas won de ronde zelfs tweemaal, in 2015 en 2016.

Dat deden zij allemaal in februari, de maand waarin de koers normaal verreden wordt, maar door het coronavirus werd-ie uitgesteld naar begin mei. Dat heeft ervoor gezorgd dat er deze editie minder World Tour-ploegen en dus ook minder grote renners aan de start staan.

Toch staan er nog steeds klassementsrenners van enige naam aan het vertrek in Lagos op woensdag: Lennard Kämna, Ivan Sosa en Rui Costa zijn de grootste namen. Daarbij zijn er ook altijd een paar Portugezen van de beruchte W52-FC Porto-ploeg die opeens met de sterkste renners meekunnen...

Qua sprinters is de ronde beter bezet. Fabio Jakobsen rijdt er na zijn succesvolle comeback in de Ronde van Turkije, maar sprintkopman bij Deceuninck-QuickStep is Sam Bennett. Hij krijgt concurrentie van Pascal Ackermann, Danny van Poppel, Ryan Gibbons en Ethan Hayter.

De sprinters kunnen zich waarschijnlijk in rit 1 en 3 laten zien, terwijl het de andere dagen aan de klassementsrenner is - met op zaterdag een tijdrit van 20 kilometer en op donderdag en zondag een aankomst bergop (al zijn het niet de Alpen waar de renners overheen moeten).

TV: bereid je beste papas de sarrabulho, een niet te versmaden typisch Portugese schotel met onder andere varkensbloed als ingrediënt, en nestel je met het bord op schoot op de bank of achter de laptop, want iedere dag kun je vanaf 17.30 uur terecht op Eurosport 1. Het is wel voor de vroege eters, want je krijgt een goed uur koers voorgeschoteld. De finish is iedere dag zo tussen 18.30 uur en 19.00 uur.

Het profiel van de etappe van donderdag, met de slotklim uitgelicht.

Zaterdag en zondag: eerste twee dagen van de Giro

Op zaterdag kleurt onze wielerhart alvast roze, want dan begint in Turijn de Giro met een korte, vlakke tijdrit van 8,6 kilometer. Een dag later is het sprinten geblazen, want in de 179 kilometer lange rit liggen alleen in het middendeel een paar kleine hobbels.

Voor de tijdrit is het uitkijken naar Filippo Ganna, die de laatste tijd toch te kloppen bleek. Kan bijvoorbeeld Victor Campenaerts hem nu ook weer kloppen? In de sprints is het kijken waar Dylan Groenewegen staat, of gaat Jumbo-Visma voor David Dekker? Elia Viviani, Caleb Ewan en Tim Merlier lijken de grootste concurrenten voor de Nederlandse sprinters.

TV: Het openingsweekend van de Giro kun je 'gewoon' volgen op Eurosport 1. En het is een lange zit, want ze zenden alles van begin tot eind uit. Zaterdag vanaf 13.50 uur en zondag al vanaf 12.35 uur. De finish zal zo rond de klok van 17.30 uur zijn.

P.S. Overigens zie je iedere ochtend op onze site welke etappe er die dag op het programma staat, met alle info die je nodig hebt. Wakker worden, Wieler Revue dus, de komende tijd!