HomeZelf in het zadel10 irritante types die je bij elke groepsrit weer tegen gaat komen

10 irritante types die je bij elke groepsrit weer tegen gaat komen

We fietsen alweer een tijdje lekker buiten. Alleen ontkom je tijdens een groepsrit helaas niet aan enkele doodvermoeiende types, die je soms het bloed onder de nagels vandaan halen. We zetten ze op een rijtje...

1) De spatbordweigeraar

Voorlopig kom je deze niet tegen, want het regent niet. Maar zul je zien, juist wanneer het regent fietst je net achter iemand zonder spatbord (een ass-saver is geen spatbord!) waardoor je zijn of haar spray vol in je gezicht krijgt. Echt super.

2) De halfwheeler

Je komt hem (ja, dit is altijd een man) tegen wanneer je samen op kop rijdt. Al snel zul je merken dat zijn voorwiel net een klein beetje voor dat van jou uitsteekt. Hoe erg je je best ook doet, hij zal altijd proberen met zijn voorwiel iets voor jou te blijven rijden. Tip aan de halfwheeler: laat de ander het tempo bepalen en laat je geldingsdrang thuis.

3) De beunhaas

De beunhaas (een betere naam kan ik zo niet verzinnen) is het irritantste type dat je tegenkomt tijdens een fietsrit. Hij of zij heeft het materiaal nooit voor elkaar. Buitenbanden waar het canvas doorheen komt, binnenbanden die opgelapt zijn met 20 plakkertjes, brekende kettingen en knappende versnellingskabels. Noem het maar op. Natuurlijk krijgt hij of zij altijd pech op het verste punt in de route, wanneer windkracht 5 je om de oren slaat en de regen net overgaat in natte sneeuw…

4) De laatkomer

Ik moet beginnen met een mea culpa, want ik kom zelf altijd minimaal 5 minuten te laat aankakken bij het verzamelpunt, hoewel ik weet dat mijn fietsvrienden dat heel irritant vinden. Verder wil ik er dus niet teveel over kwijt, behalve dat het altijd dezelfden zijn die te laat komen.

5) De klungel

Dit heb je vast wel eens meegemaakt. Iemand rijdt lek en heeft vervolgens geen reservebandje, bandenlichters en pomp bij zich. Dus je strijkt met je hand over je hart, doneert je bandje en zit de rest van de rit met je billen bij elkaar, te hopen dat je nu zelf niet lekrijdt.

6) De middenrijder

Meestal rij je in groepen twee aan twee. De bedoeling is dan dat je allemaal achter elkaar aan rijdt, zodat iedereen een beetje uit de wind zit. De middenrijder gaat juist in het midden rijden, zodat degene naast hem of haar vol in de wind zit. En ook wanneer je achter diegene rijdt, zit je met je snufferd vol in de wind. Dankjewel he!

7) De neussnuiter

We snappen dat je je neus af en toe wil legen, maar ga dan even naast de groep rijden. Wederom bedankt!

8) De veelplasser

Ben je eindelijk net een beetje op weg, wil er iemand alweer stoppen voor een plaspauze. En dat meerdere keren per rit. Vervelend!

9) De profiteur

De profiteur rijdt nooit op kop en zal er alles aan doen om dat ook niet te doen. Let maar eens op wanneer jullie een weg oversteken of bij een stoplicht. De profiteur zal even doen alsof hij of zij moeite heeft met inklikken en vervolgens weer doodleuk achteraan sluiten. Hoppa, weer een kopbeurt minder!

10) De luidspreker

De luidspreker heeft de vervelende neiging om met luid volume, als een soort commandant, de boel te willen regelen. Wanneer je je niet aan zijn of haar regels houdt, krijg je dat op niet mis te verstane wijze te horen. Doe even rustig!

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

5 Herkenbare momenten voor koukleumen op de fiets

Iedereens interne CV is nu eenmaal anders ingesteld. Onze redacteur is een koukleum en hij heeft wat punten op een rijtje gezet die hij in die hoedanigheid ervaart. De mensen die het op de fiets snel koud hebben, zullen onderstaande zeven punten dan ook zeker herkennen...

Niki Terpstra de Tom Boonen van Nederland: ‘Ik heb conditie, maar na een uurtje racen kom ik gesloopt uit de auto’

Al blijft het waarschijnlijk niet alleen bij gravelen, want de Noord-Hollander koestert ook ambities...

Winterwonderland: Eerste beelden tonen dikke laag sneeuw op het parkoers in Val di Sole

Zondag trekt het veldritpeloton eerst nog naar Ierland, een week later is het de...

Jumbo-Visma veilt fietsen: bieden op Tourfiets Vingegaard, groene fiets Van Aert en Vos

Net als vorig jaar veilt Jumbo-Visma de fietsen waarop de renners het afgelopen seizoen...

Meer zoals dit

5 Herkenbare momenten voor koukleumen op de fiets

Iedereens interne CV is nu eenmaal anders ingesteld. Onze redacteur is een koukleum en hij heeft wat punten op een rijtje gezet die hij in die hoedanigheid ervaart. De mensen die het op de fiets snel koud hebben, zullen onderstaande zeven punten dan ook zeker herkennen...

Column | Ik ga elke week wel een keer bijna dood op de fiets

Onze redacteur zou al duizend doden hebben gestorven op de racefiets als hij niet defensief reed. Lees over zijn ervaringen met automobilisten. Herkenbaar?

5 Redenen waarom je een smartphonehouder zou moeten gebruiken op je fiets

Reservebandjes mee, een banaan, maar ook de fietscomputer behoort vaak wel tot de standaarduitrusting...