HomeOlympische SpelenTokio | Waarom doet er maar één Nederlandse man mee aan de...

Tokio | Waarom doet er maar één Nederlandse man mee aan de tijdrit? Dat zit zo!  

Fietsland Nederland met maar één mannelijke tijdrijder aan de start. We leggen uit hoe dat zit.

Wie de deelnemerslijst van de olympische tijdrit bij de mannen bekijkt, fronst de wenkbrauwen toch een beetje – althans, dat hadden wij wel. Want er prijkt maar één Nederlandse naam op, terwijl toch wat mindere wielerlanden als Portugal en de Verenigde Staten twee deelnemers afvaardigen. Slovenië, het land van Roglic en Pogacar, moet het dan weer met één startbewijs doen.

Reden voor ons om eens in de reglementen van de UCI aangaande de sgartbewijzen voor de olympische tijdrit te duiken. Uit de memo die daarover online staat, wordt het volgende duidelijk:

– Alle landen in de top 30 van de UCI-ranking krijgen tenminste één startbewijs voor de olympische tijdrit (daar hoort Nederland uiteraard bij en op basis daarvan staat Tom Dumoulin dus aan de start).

– Daarnaast hebben de eerste 10 landen van het WK 2019 recht op een tweede startbewijs. Nederland eindigde daar met Dylan van Baarle en Jos van Emden respectievelijk als 15e en 21e. Portugal had er met Nelson Oliveira een man in de top 10 en heeft zodoende recht op twee plekken.

Hieronder zie je de top 10 van het WK tijdrijden in Yorkshire. Deze landen mogen twee tijdrijders afvaardigen, mits ze in oktober 2019 ook bij de beste 30 landen op de UCI-ranking stonden. In het geval van Estland was dat bijvoorbeeld dan weer niet het geval en daardoor start alleen Tanel Kangert in Tokio.

Tom Dumoulin start dus morgen als enige Nederlander in de tijdrit. Hij gaat in de laatste startgroep van start en begint om 8.56 uur Nederlandse tijd aan zijn olympische missie. De starttijden van de vrouwen (wekker zetten!) vind je hierrrr.

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Ellen van Dijk strandt op zes seconden van EK-goud: ‘Deze medaille krijgt geen mooi plekje, ofzo’

Het was een fikse teleurstelling voor Van Dijk, zo vertelde ze na afloop tegen...

Sporen van Tramadol aangetroffen in bloedtest Quintana, geschrapt uit Tour de France-uitslag

De UCI heeft in een persbericht gemeld dat er in twee bloedtests van Quintana...

5 tips voor in je Vuelta-pooltje

Steff Cras (Lotto Soudal) Wie de uitslagenlijst van Steff Cras erbij pakt, kan niet anders...

Merijn Zeeman over vorm Roglic: ‘Hij is nog niet verlost van pijn, maar hij wilde de uitdaging aangaan’

Toch vertelt performance manager Merijn Zeeman in De Telegraaf dat er nog de nodige...

Meer zoals dit

De volgende olympische spelen kunnen we wedden op wielrennen

Dat je het nu alvast goed in je oren knoopt en alles uit de wielerwereld in de gaten houdt!

Ligtlee over reacties op social media: ‘Geschrokken van vervelende, ongevraagde harde berichten’

Vijf jaar na haar gouden plak op de keirin was Elis Ligtlee weer actief op de Olympische Spelen. Niet als baanrenster, maar als analist voor de NOS. Ze kreeg daar positieve reacties op, maar ook nare reacties. Over haar uiterlijk. Op Instagram vertelt ze dat ze daarvan is geschrokken en ze roept op om wat liever voor elkaar te zijn.

Van Riessen viert verjaardag in Japans ziekenhuis: ‘Weet niets meer van de crash’

Voor Laurine van Riessen ziet haar 34ste verjaardag er anders uit dan ze op voorhand had verwacht. Na een zware val op de olympische keirin ligt ze in een Japans ziekenhuis. Gelukkig is haar vriend Matthijs Büchli er ook nog. Hij regelde taart en slingers voor de onfortuinlijke renster, die zich niets meer van de val kan herinneren.